Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 03/12/2021

Krimināllietas par kukuļņemšanu Terehovas muitas kontroles punktā nodotas tiesai

2021. gada 16. novembrī, 2. un 3. decembrī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūra (turpmāk – NNVIDIP) nodeva Ekonomisko lietu tiesai četras krimināllietas, kurās kopumā 20 muitas amatpersonām celtas apsūdzības par to, ka, būdamas valsts amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarīja kukuļu, tas ir, mantiska rakstura labumu, pieņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.
2021. gada 30. septembrī NNVIDIP no Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Iekšējās drošības pārvaldes tika saņemti ierosinājumi uzsākt kriminālvajāšanu pret 21 muitas amatpersonu par  minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.
Krimināllieta daļā pret vienu muitas amatpersonu prokuratūrā tika izbeigta sakarā ar personas nāvi, bet pret pārējām personām celtas apsūdzības par Krimināllikuma 320. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Ar pieciem apsūdzētajiem prokuratūrā noslēgtas vienošanās par vainas atzīšanu un sodu, nododot krimināllietas tiesai vienošanās procesa kārtībā, bet krimināllietas pret pārējiem 15 muitniekiem nodotas izskatīšanai tiesai vispārējā kārtībā.
NNVIDIP īpaši atzīmē, ka pirmstiesas kriminālprocesu pabeigšana mazāk nekā astoņu mēnešu laikā tik apjomīgās krimināllietās bija iespējama konstruktīvas un profesionālas sadarbības rezultātā ar VID Iekšējās drošības pārvaldi.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus prokuratūra informē, ka 2021. gada 8. decembrī plkst. 13.00 prokuratūras ēkā Aspazijas bulvārī 7, Rīgā, notiks preses brīfings, kur NNVIDIP prokurori un VID pārstāvji detalizētāk informēs par minēto krimināllietu virzību.
Žurnālistiem pieteikumu par dalību preses brīfingā sūtīt prokuratūras preses sekretārei Aigai Eidukai uz e-pastu: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv līdz 7. decembra plkst. 17.00.

 


Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ