Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 26/11/2021

Kukuļa piedāvāšana valsts amatpersonai – krimināli sodāma darbība

Attēls: Kukuļa piedāvāšana valsts amatpersonai – krimināli sodāma darbība

Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras (turpmāk – NNVIDIP) prokurori divos kriminālprocesos 2021.gada 23.novembrī un 25.novembrī sauca pie kriminālatbildības personu pēc Krimināllikuma 323.panta pirmās daļas par kukuļdošanu.
Abos gadījumos personai inkriminētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas apstākļi ir līdzīgi, proti, persona vadīja automašīnu, būdama alkohola reibumā, un brīdī, kad viņu aizturēja Valsts policijas amatpersona, piedāvāja tai kukuli – vienā gadījumā 200 eiro, otrā gadījumā 2000 eiro –, lai amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, nepieņemtu lēmumu par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu par izdarīto administratīvo pārkāpumu.
Abas apsūdzētās personas pilnībā piekrita tai inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un to nožēloja.
Vienā kriminālprocesā NNVIDIP prokurors 2021. gada 25. novembrī ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu, kas paredz, ka prokurors lūgs Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesu atzīt viņu par vainīgu inkriminētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piespriest sodu – īslaicīgu brīvības atņemšanu uz diviem mēnešiem un piecām dienām.
Otru kriminālprocesu NNVIDIP prokurors 2021. gada 25. novembrī pabeidza, sastādot priekšrakstu par sodu, kurā apsūdzētajam piemēroja naudas sodu 15 (piecpadsmit) Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 7500 eiro.
Savukārt saistībā ar Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu attiecībā pret abām personām uzsākti administratīvo pārkāpumu procesi.
NNVIDIP vērš sabiedrības uzmanību, ka Krimināllikuma 323. pantā  par  kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, došanu vai piedāvāšanu vai par kukuļa apsolīšanu pēc tā pieprasīšanas personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību, neatkarīgi no tā, vai nodotais, piedāvātais vai apsolītais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām, kas šobrīd ir 5000 eiro.
Līdz ar ko prokuratūra iesaka ikvienam rūpīgi padomāt par iespējamām sekām un minētās prettiesiskās darbības neveikt!
Vienlaikus NNVIDIP rosina ikvienu personu, no kuras tiek pieprasīts, izspiests vai ticis pieņemts kukulis, par šāda veida valsts amatpersonu darbībām nekavējoties ziņot tiesībaizsardzības iestādēm, primāri Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam vai Iekšējās drošības birojam, kas specializējas šāda veida noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā.
Svarīgi zināt, ka personu, kura devusi kukuli, var atbrīvot no kriminālatbildības, ja kukulis šai personai izspiests vai ja tā pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu. Tāpat no kriminālatbildības var atbrīvot personu, kura kukuli apsolījusi vai piedāvājusi, ja tā labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.
Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 


Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ