Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 08/02/2021

Par izvairīšanos no iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas par azartspēļu un izložu laimestiem tiesa piemēro reālu brīvības atņemšanu

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa, izskatot krimināllietu, kur apsūdzēta kāda valsts amatpersona, kura norādīja nepatiesas ziņas likumā noteiktajā mantiska rakstura deklarācijā par ienākumiem lielā apmērā un arī izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā, piemēroja viņai reālu brīvības atņemšanas sodu uz septiņiem mēnešiem.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais, būdams valsts amatpersona, aizpildot, parakstot un iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā kārtējo valsts amatpersonas deklarāciju, norādīja nepatiesas ziņas par 2018. gadā gūtajiem ienākumiem. Apzinoties, ka gūtie ienākumi no azartspēļu un izložu laimestiem ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, apsūdzētais 2018. gada ienākumu deklarācijā nenorādīja šos ienākumus vairāk nekā 154 441 EUR apmērā un nenomaksāja par tiem iedzīvotāju ienākuma nodokli, nodarot valstij zaudējumus 44 178 EUR apmērā.

Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors apsūdzēto valsts amatpersonu pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 219. panta otrās daļas un 218. panta otrās daļas.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa apsūdzēto atzina par vainīgu minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un sodīja ar brīvības atņemšanu uz septiņiem mēnešiem, piespiedu darbu uz divsimt stundām, atņemot tiesības veikt visu veidu komercdarbību uz diviem gadiem.

Spriedumu desmit dienu laikā no pilna sprieduma pieejamības dienas var pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ