Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 09/12/2021

Prokuratūrā apstiprināts jauns Prokuroru ētikas kodekss

2021. gada 9. decembrī, Starptautiskajā pretkorupcijas dienā, Ģenerālprokuratūras telpās notika svinīga jaunizstrādātā Prokuroru ētikas kodeksa parakstīšana. Pasākumā attālināti piedalījās 200 virsprokurori un prokurori, Prokuroru ētikas kodeksu parakstīja ģenerālprokurors Juris Stukāns.
Ģenerālprokurors Juris Stukāns, parakstot jauno Prokuroru ētikas kodeksu, uzsvēra: “Vissvarīgākais princips prokuroram ir godīgums. Šai vērtībai ir jāiet cauri visām prokurora darbībām. Arī Prokuroru ētikas kodeksā godīgumam ir atvēlēta īpaša loma, tādēļ aicinu ikvienu prokuroru ik pa laikam to pārlasīt un ikdienā to ievērot.”
“Prokuroru ētikas kodekss definē ceļu visa prokurora profesionālās dzīves garumā, dodot iespēju katrā ceļa posmā godīgi rūpēties par tiesiskumu mūsu valstī,” atklājot pasākumu aicināja virsprokurors Aivars Ostapko.
Prokuroru ētikas kodekss tika izstrādāts, līdzdarbojoties prokuratūrai un “Sabiedrībai par atklātību – Delna”, pieaicinot arī ārvalstu ekspertus no Vācijas, Nīderlandes, Amerikas Savienotajām Valstīm un Igaunijas. Kopīgi izstrādātais Prokuroru ētikas kodekss skaidri nosaka Latvijas prokuroru ētiskās un profesionālās rīcības standartus un ir izstrādāts, ņemot vērā aktuālo starptautisko praksi – starptautisko ekspertu ieteikumus un rekomendācijas.
“Sadarbības ar prokuratūru laikā Delna novēroja strauju izaugsmi gan Prokuroru ētikas kodeksa kvalitātē, gan prokuratūras skatījumā uz ētikas kodeksu. Šobrīd varam apgalvot, ka aktualizētais dokuments ir konkrēts, praktisks, caurspīdīgs un daudz dzīvāks nekā tā priekštecis. Turklāt Delnas un prokuratūras sadarbība parāda, ka pilsoniskās sabiedrības organizāciju iesaistīšana ir liels ieguvums gan iestādēm, gan sabiedrībai kopumā,” Inese Tauriņa, “Sabiedrības par atklātību – Delna” direktore.
“Prokuroru ētikas kodekss vadīs prokurorus uzņemties savu lielo atbildību – nodrošināt taisnīgu, objektīvu un neatkarīgu tiesiskuma ievērošanu,” noslēdzot darbu pie ētikas kodeksa, atzīmēja Amīts Kabravala, ASV Tieslietu departamenta Reģionālais Rezidējošais Juridiskais padomnieks.
Svinīgajā pasākumā, kuru vadīja Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta virsprokurors Aivars Ostapko, apsveikuma vārdus sadarbības partneriem veltīja ģenerālprokurors Juris Stukāns, kā arī uzstājās “Sabiedrības par atklātību – Delna” direktore Inese Tauriņa un juridiskā konsultante Krista Asmusa, ASV Tieslietu departamenta Reģionālais Rezidējošais Juridiskais padomnieks Amīts Kabravala, Transparency International Igaunijas nodaļas padomes priekšsēdētājs Stīvens-Hristo Evestuss un Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta Prokuratūras funkciju īstenošanas koordinācijas nodaļas prokurors Uvis Kozlovskis.

Pieejams raksts par pieņemto Prokuroru ētikas kodeksu izdevumā "Jurista 'Vārds".

 

Papildu informācija:
Inese Tauriņa, Inese.Taurina@delna.lv
Uvis Kozlovskis, Uvis.Kozlovskis@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ