Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 27/07/2021

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par organizētā grupā izdarītu kontrabandu lielā apmērā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un kukuļošanu

2020. gada 23. jūlijā Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu par kontrabandu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa, par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījis smagas sekas, par kukuļa pieprasīšanu, par kukuļa piedāvājuma un kukuļa pieņemšanu, par kukuļa došanu, par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu un par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītas ierīces aprites aizlieguma pārkāpšanu.
Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai lietā apsūdzētas trīs valsts amatpersonas – Valsts policijas darbinieks, muitas amatpersona un Valsts robežsardzes amatpersona –, kā arī viena privātpersona, kuras organizētā grupā izdarīja liela apmēra cigarešu kontrabandu, t.i., ieveda Latvijas Republikā no Baltkrievijas Republikas cigaretes lielā apmērā, noslēpjot tās no muitas kontroles dzelzceļa vagonos. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka sekmīgai cigarešu kontrabandas izdarīšanai Valsts policijas darbinieks uzkūdīja muitas amatpersonu un Valsts robežsardzes amatpersonu ļaunprātīgi izmantot savu dienesta stāvokli un pretēji dienesta interesēm imitēt pārbaužu veikšanu, neziņot par dzelzceļa vagonos paslēptām cigaretēm un iesaistīties cigarešu kontrabandas veikšanā, par to apsolot kukuli. Abas minētās amatpersonas pēc kontrabandas cigarešu ievešanas Latvijas Republikas teritorijā apsolīto kukuli iepriekš norunātajā apmērā pieņēma. Tāpat izmeklēšanā noskaidrots, ka Valsts robežsardzes amatpersona Valsts policijas darbiniekam izpauda ierobežotas pieejamības informāciju, kas tai kļuva zināma, pildot dienesta pienākumus, par to pieprasot kukuli. Turklāt muitas amatpersona pārkāpa arī stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumus.
Visas četras personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 190. panta trešās daļas, bet Valsts policijas amatpersona arī pēc Krimināllikuma 20. panta trešās daļas un 318. panta trešās daļas, 323. panta otrās daļas, muitas amatpersona arī pēc Krimināllikuma 318. panta trešās daļas, 320. panta otrās daļas, 237.-1 panta otrās daļas, Valsts robežsardzes amatpersona arī pēc Krimināllikuma 318. panta trešās daļas, 320. panta pirmās un otrās daļas, 329. panta.
No pirmās izmeklēšanas dienas, īstenojot veiksmīgu sadarbības modeli ar Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvaldi, apjomīgu izmeklēšanu izdevies pabeigt trīs mēnešu laikā un krimināllietu pret visām lietā apsūdzētajām personām nodot izskatīšanai Daugavpils tiesai.
Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.


Una Rēķe
Latvijas Republikas prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586, 27008423
e-pasts: Una.Reke@lrp.gov.lv

 

 

Atpakaļ