Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 10/11/2021

Prokuratūra vienošanās procesa kārtībā tiesai nodevusi krimināllietu par 5 eiro kukuļa došanu valsts amatpersonai

Attēls: Prokuratūra vienošanās procesa kārtībā tiesai nodevusi krimināllietu par 5 eiro kukuļa došanu valsts amatpersonai

2021. gada 2. novembrī Austrumlatgales prokuratūras prokurors vienošanās procesa kārtībā nosūtīja tiesai krimināllietu personas apsūdzībā par to, ka viņa valsts amatpersonai piedāvāja un deva kukuli – 5 eiro –, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, nepieņemtu lēmumu par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu.
Saskaņā ar apsūdzību persona, kura ir Krievijas Federācijas pilsonis, iebrauca Terehovas muitas kontroles punktā, kur automašīnas fiziskās kontroles laikā Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas konstatēja, ka tiek pārvadāta prece, ko Latvijā ievest nedrīkst. Apsūdzētais, apzinoties, ka viņa vadītās automašīnas kabīnē atrodas ievešanai Latvijā aizliegtā manta, piedāvāja un pēc tam arī deva amatpersonai materiālu vērtību naudas izteiksmē.
Prokurors personu saucis pie kriminālatbildības par noziedzīga nodarījuma, kas paredzēts Krimināllikuma 323. panta pirmajā daļā, izdarīšanu, par ko šī panta sankcijā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods no desmit līdz divu tūkstošu Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.
Austrumlatgales prokuratūras prokurors, izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzētā personību, kā arī to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Vienošanās paredz, ka prokurors lūdz tiesu atzīt apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piespriest viņam naudas sodu 10 (desmit) Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā jeb 5000 (pieci tūkstoši) eiro.
Lieta noslēgtās vienošanās apstiprināšanai nosūtīta Rēzeknes tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

*Attēlam ilustratīva nozīme


    

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ