Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 08/02/2021

Prokuratūras paziņojums saistībā uz Saeimā izskanējušām debatēm par deputāta Artusa Kaimiņa izdošanu kriminālvajāšanai

2021. gada 4. februārī Saeima atbalstīja lēmuma projektu par piekrišanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 13. Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu.

Pirms Saeimas balsojuma deputāti iesaistījās debatēs, daudziem no viņiem paužot savu personīgo viedokli par attiecīgo kriminālprocesu. Atsevišķu Saeimas deputātu izteikumi apgalvojuma formā par to, ka prokurors Māris Urbāns ir politiski angažēts un motivēts, ka prokurors ir maldinājis Saeimas komisijas deputātus, kā arī tas, ka viņš it kā savās rokās tur vairākus politiski safabricētus kriminālprocesus, uzskatāmi par nepamatotiem apgalvojumiem.

Tiesiskais regulējums paredz to, ka prokurors savā darbībā ir neatkarīgs no citu valsts varu un pārvaldi realizējošo institūciju vai amatpersonu ietekmes un pakļaujas tikai likumam. Krimināllietā tiesu spriež tiesa, tiesas sēdē izskatot un izlemjot pret personu celtās apsūdzības pamatotību, attaisnojot nevainīgu personu vai arī atzīstot personu par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Līdz šim brīdim neviena Latvijas Republikas tiesa nav norādījusi uz kāda prokurora nelikumīgu rīcību kriminālprocesos, kuros iesaistīti politiķi.

Prokuratūra uzskata, ka tādā veidā tiek nojaukta robeža starp Saeimas deputāta paustu viedokli un tiešiem nepamatotiem apgalvojumiem ar mērķi vairot sabiedrībā uzskatu par konkrēta prokurora negodprātību un atkarību no publiski nenosauktiem politiskiem spēkiem. Prokuratūras ieskatā šādi apgalvojumi bez konkrētu un pārbaudāmu argumentu publiskošanas vērtējami kā melīgi.

Tāpat prokuratūra aicina tiesnešus nodrošināt Kriminālprocesa likuma 14. panta trešās daļas regulējuma īstenošanu, t. i., kriminālprocesam, kurā apsūdzēta valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, saprātīga termiņa nodrošināšanā ir priekšrocība salīdzinājumā ar pārējiem kriminālprocesiem. Lai novērstu šaubas par politiskiem procesiem, aicinām tiesnešus nodrošināt tiesai nodoto krimināllietu attiecībā pret Saeimas deputātiem izskatīšanu, ievērojot Kriminālprocesa likuma minētajā normā noteikto.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ