Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 10/11/2021

Tiesai nodota lieta par liecinieka nelikumīgu iespaidošanu dot nepatiesu liecību kādā tiesvedības stadijā esošajā kriminālprocesā

Attēls: Tiesai nodota lieta par liecinieka nelikumīgu iespaidošanu dot nepatiesu liecību kādā tiesvedības stadijā esošajā kriminālprocesā

2021. gada 10. novembrī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras (turpmāk – NNVIDIP) prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzētas divas personas, attiecīgi, viena persona par liecinieka nelikumīgas iespaidošanas dot nepatiesu liecību organizēšanu un otra persona – par liecinieka nelikumīgu iespaidošanu dot nepatiesu liecību.
Kā iepriekš prokuratūra informējusi, NNVIDIP 2021. gada 20. septembrī tika saņemts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ierosinājums uzsākt kriminālvajāšanu pret divām personām par augstāk minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu.
NNVIDIP prokurore 2021. gada 29. septembrī pieņēma lēmumus par abu personu saukšanu pie kriminālatbildības, vienu personu apsūdzot pēc Krimināllikuma 20. panta otrās daļas un 301. panta pirmās daļas par to, ka organizēja un vadīja liecinieka nelikumīgu iespaidošanu, bet otru personu pēc Krimināllikuma 301. panta pirmās daļas par to, ka izdarīja liecinieka nelikumīgu iespaidošanu, solot tai atlīdzību, nolūkā panākt, lai liecinieks atsakās no iepriekš sniegtajām liecībām kādā jau tiesvedības stadijā esošajā kriminālprocesā un sniedz citas liecības, kas ir nepatiesas, bet labvēlīgas apsūdzētajam. Tādējādi ir konstatēts, ka abas apsūdzētās personas ar savām darbībām apdraudēja jurisdikcijas intereses.
NNVIDIP prokurore norāda, ka pirmstiesas process ir noslēdzies sekmīgi. Krimināllietā iegūto ziņu un savākto pierādījumu kopums pilnībā apstiprina abu apsūdzēto personu vainu tām inkriminētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, kas dod pamatu valsts apsūdzības uzturēšanai tiesā.
Lieta izskatīšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ