Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 15/10/2021

Tiesās kādu Nacionālo bruņoto spēku vienības komandieri par dienesta pienākumu nolaidīgu pildīšanu

Attēls: Tiesās kādu Nacionālo bruņoto spēku vienības komandieri par dienesta pienākumu nolaidīgu pildīšanu

2021. gada septembrī Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu pret kādu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienības komandieri par dienesta pienākumu nolaidīgu pildīšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais, būdams kādas NBS vienības komandieris, bija atbildīgs par sprādzienbīstamu priekšmetu galējās neitralizēšanas procedūras izvēli un rezultātu. 2019. gada aprīlī viņš kopā ar diviem nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas operatoriem ieradās sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanas vietā, kur veica 45 kg sprāgstvielas neitralizēšanu, tās aizdedzinot. Apsūdzētais novietoja sprāgstvielu neitralizēšanai paredzētajā bedrē, paņēma papīra gabalu, ievietoja to sprāgstvielā no malas un aizdedzināja. Neilgi pēc tā notika sprāgstvielas strauja aizdegšanās un sprādziens. Divi operatori bez normatīvajos aktos paredzētā aizsargekipējuma (bruņu vestes, ķiveres un aizsargbrillēm) atradās apmēram 8-13 m attālumā no bedres, kā rezultātā guva miesas bojājumus.

Apsūdzētais nolaidīgi pildīja savus dienesta pienākumus, proti, neizvērtēja un neizvēlējās neitralizējamās sprāgstvielas veidam atbilstošu neitralizēšanas metodi un realizāciju, neievēroja drošības tehnikas noteikumus, nenodrošināja sprādzienbīstamu priekšmetu grupas dalībniekiem pilna aizsargekipējuma lietošanu un neaprēķināja nezināmas sprāgstvielas neitralizēšanas gadījumam atbilstošu drošu distanci.

Apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 342. panta otrās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Kurzemes rajona tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ