Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 16/12/2021

Tiesās vīrieti par apmācīšanos terorismam, kā arī uz terorismu aicinoša satura materiālu izplatīšanu

Attēls: Tiesās vīrieti par apmācīšanos terorismam, kā arī uz  terorismu aicinoša satura materiālu izplatīšanu

2021. gada 9. decembrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu vienas personas apsūdzībā par to, ka viņa ieguva zināšanas nolūkā īstenot un sekmēt terorismu (apmācīšanās terorismam) un veica terorismu slavinošu un uz terorismu aicinoša satura materiālu izplatīšanu.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis nolūkā īstenot un sekmēt terorismu, izmantojot interneta resursus, meklēja informāciju par teroristiskos uzbrukumos pielietojamiem rīkiem un metodēm. Atrastos materiālus, kuros tiek slavinātas teroristiskas darbības, aicinājumi tādas veikt, kā arī sniegtas detalizētas pamācības teroristisku aktu veikšanai un līdzekļu sagatavošanai, persona lejupielādēja un glabāja datu nesējā USB ar nosaukumiem – “Tiešā darbība: uguns pielaišana naktī”, “Dievu tiesa, Krievija paliks krieviska no jauna, kad līs nekrievu asinis” u.c. Tādējādi apsūdzētais ieguva zināšanas par sprāgstvielu, šaujamieroču, kaitīgu un bīstamu vielu, kā arī citu bīstamu priekšmetu un līdzekļu izgatavošanu un praktisku izmantošanu nolūkā izdarīt ar terorismu saistītus noziegumus.

Apsūdzētais arī izveidoja video ierakstu, kurā pauda aicinājumu uz terorismu, norādot, ka pats grasās veikt terora aktu – masveida apšaudi Sinagogā –, un aicināja citus cilvēkus rīkoties līdzīgi. Izmantojot saziņas aplikāciju “Telegram”, apsūdzētais video nosūtīja citām personām.

Prokurore apsūdzēto vīrieti pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 79.4 panta pirmās daļas un 79.6 panta pirmās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai. Latvijā tā ir pirmā krimināllieta, kas par šādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu nodota tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ