Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 27/07/2022

Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Ēkas telpiskā struktūra – 2. stāvs

Attēls: Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Ēkas telpiskā struktūra – 2. stāvs

Gaidot prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6, Rīgā, rekonstrukciju, mēs nolēmām ieskatīties ēkas un tās tuvējās apkārtnes bagātajā vēsturē un nenovērtējamajās arhitektoniskajās un mākslas vērtībās, kuras slēpj pati ēka un kuras mums ir iespēja atklāt un izzināt kopā ar ēkas būvprojekta izstrādātājiem SIA “JaunRīga ECO” un SIA “LDU”. Turpmāk reizi nedēļā mēs piedāvāsim arī jums ielūkoties vēsturē un atklāt ko jaunu vai atsvaidzināt atmiņu labirintos piemirsto informāciju.

Ēkas telpiskā struktūra – 2. stāvs

Otrajā stāvā izvietoti darba kabineti, sapulču zāles, palīgtelpas un tualetes. Telpās ir veiktas vairākas pārbūves dažādos būvperiodos. To laikā mainīts stāva plānojums un dekoratīvās apdares risinājumi.

Vēsturiskais grīdas segums ticis veidots kā dēļu vai parketa grīda, uz kā vēlākā periodā, kad dēļu grīda sākusi bojāties, uzklāts jaunais grīdas segums. Šobrīd grīdas kāpņu telpā un tualetēs segtas ar pelēcīgām keramikas flīzēm, gaiteņos ar linoleju, zālēs izveidotas parketa grīdas, bet kabinetos grīdas segums veidots no linoleja, parketa, lamināta vai paklāja.

Daļā telpu, kas ir vērstas pret ielu, ir saglabājušies vēsturiskie griestu apdares risinājumi, kas tiek eksponēti vai kuriem priekšā atrodas piekaramie griesti. Otrajā stāvā konstatētas septiņas telpas, kur veidotas profilētas griestu dzegas, un sešās no tām izveidotas arī griestu rozetes. Griestu dekoratīvajā apdarē – dzegās un rozetēs – izmantoti augu, rokaja, meandru un ziedu motīvi.

[rokajs – rokoko stila galvenais ornamenta elements, kas apvieno gliemežvāka daļu, akanta lapas motīvus un dažādas līknes asimetriskā, fantastiskā kompozīcijā]

[meandrs – ģeometrisks ornaments (parasti sengrieķu mākslā), kurā atkārtojas taisnā leņķī lauztu, retāk liektu līniju spirāles]

Pārējās telpās uzstādīti piekaramie griesti metāla profilos ar minerālšķiedras plāksnēm, uzlīmētas tapetes, ierīkoti ģipškartona piekaramie griesti vai uz koka latām uzsistas koka plāksnes. Vairākās telpās veidoti arī dubultie piekaramie griesti, kur pirmajā kārtā atrodas koka plākšņu griesti, bet otrajā –minerālšķiedras plāksnes. Telpās, kur nav piekaramo griestu vai griestu dekoratīvās apdares, griestu un sienu savienojums veidots ar ieloci. Šāda tipa griestus klāj tapetes vai tie apmesti un krāsoti balti. Divās sapulču zālēs ierīkoti piekaramie griesti metāla profilos ar metāla plāksnēm. Vienā no otrā stāva telpām griestu apdare tapusi 20. gadsimta otrajā pusē, veidojot koka kasetējumu ar centrā ierīkotiem apgaismes ķermeņiem.

Otrajā stāvā atrodas divas vēsturiskās krāsnis. Vienas krāsns augšējā daļa veidota no tumši zaļiem glazētiem podiņiem, bet bāzes apdare veidota no koka ar profilētām aplodām un akanta lapas motīvu. Otra krāsns veidota frontālajā plaknē no glazētiem, tumši zaļiem podiņiem, starp kuriem izveidota iedziļināta niša, kur izvietoti skulpturāli vīrieša un putna tēli.

Esošā sienu apdare veidota, izmantojot krāsojamās tapetes un dažādos periodos veidotu krāsotu apmetumu, bet tualetēs sienas ir segtas ar keramikas flīzēm. Otrā stāva kabinetos vietām izveidots arī koka sienu panelējums. Vienā no otrā stāva gaiteņiem sienu un griestu apdare veidota 20. gadsimta vidū, izmantojot koka plāksnes, kā rezultātā veiksmīgi maskētas arī divas ieejas kabinetos. Vēsturiski sienu apmetums ticis veidots uz niedru klāja.

Izpētītajos vēsturiskajos avotos ir redzami nelieli interjera fragmenti, piemēram, kādreizējā ministra kabineta telpa. Avotā minēts, ka ir saglabāts griestu vēsturiskais ornamentējums, sienas klātas ar brūnām tapetēm zelta slokšņu lotojumā, bet griesti krāsoti dzeltenīgā vaska krāsā. Kabinetā ieklāts rombveida motīva parkets divos toņos. Uz sienām redzams dekoratīvais spoguļu dalījums dažādos toņos. Kādreizējā juriskonsulta kancelejā redzama parketa grīda, kas ieklāta skujiņas rakstā, un baltas pildiņu durvis ar ģeometrisku ornamentu, savukārt Mežkopības nodaļas attēlos redzams ieklāts parkets ar šaha ornamenta motīvu. Kabinetā bijušas baltas koka pildiņu durvis ar vēsturisko rokturi. Citā nodaļas telpā redzama krāsota dēļu grīda ar baltu podiņa krāsni. Redzamas tapetes ar vertikālu līniju dalījumu.

Avoti:

“Kalpaka bulvāris 6, Rīgā, Arhitektoniski mākslinieciskā izpēte”, SIA “JaunRīga Eco”
tezaurs.lv

 
Kabinets.   Mazā zāle. Griestu noformējumā izmantoti piekaramie griesti metāla profilos ar metāla plāksnēm.
 
2. stāva griestu apdares risinājums.   2. stāva griestu apdares risinājums.
 
2. stāva griestu apdares risinājums.   2. stāva griestu apdares risinājums.
 
2. stāva griestu apdares risinājums.   2. stāva griestu apdares risinājums - koka kasetējums ar centrā ierīkotiem apgaismes ķermeņiem.
 
Gaitenis ar koka sienu plāksnēm.   Krāsns
 
Krāsns.   Krāsns dzega.
 
Spogulis.   Spogulis spoguļzālē.
         
Vēsturiski sienu apmetums ticis veidots uz niedru klāja.   Zemkopības ministra kabinets
 
Dīvāns zemkopības ministra kabinetā   Krēsli zemkopības ministra kabinetā
 
Krēsls juriskonsulta kancelejā.   Galds juriskonsulta kancelejā.
 
Krēsls kādā no Mežkopības nodaļas telpām.   Krēsls kādā no Mežkopības nodaļas telpām.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ