Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 03/08/2022

Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Ēkas telpiskā struktūra – 3. un 4. stāvs

Attēls: Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Ēkas telpiskā struktūra – 3. un 4.  stāvs

Gaidot prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6, Rīgā, rekonstrukciju, mēs nolēmām ieskatīties ēkas un tās tuvējās apkārtnes bagātajā vēsturē un nenovērtējamajās arhitektoniskajās un mākslas vērtībās, kuras slēpj pati ēka un kuras mums ir iespēja atklāt un izzināt kopā ar ēkas būvprojekta izstrādātājiem SIA “JaunRīga ECO” un SIA “LDU”. Turpmāk reizi nedēļā mēs piedāvāsim arī jums ielūkoties vēsturē un atklāt ko jaunu vai atsvaidzināt atmiņu labirintos piemirsto informāciju.

Ēkas telpiskā struktūra – 3. un 4. stāvs.

Ēkas 3. un 4. stāvā izvietoti darba kabineti, palīgtelpas un tualetes. Telpās ir veiktas vairākas pārbūves dažādos būvperiodos. To laikā mainīts stāva plānojums un dekoratīvās apdares risinājumi.

Vēsturiskais grīdas segums ticis veidots kā dēļu vai parketa grīda, uz kā vēlākā periodā, kad grīda sākusi bojāties, uzklāts jaunais grīdas segums. Šobrīd grīdas kāpņu telpā un tualetēs segtas ar pelēcīgām keramikas flīzēm, gaiteņos ar linoleju vai parketu, bet kabinetos grīdas segums veidots no linoleja, parketa, lamināta vai paklāja.

Daļā telpu, kas ir vērstas pret ielu, ir saglabājušies vēsturiskie griestu apdares risinājumi, kas tiek eksponēti vai kuriem priekšā atrodas piekaramie griesti. Abos stāvos tika konstatētas trīspadsmit telpas, kur veidotas profilētas griestu dzegas, septiņās no tām izveidotas arī griestu rozetes. Līdzīgi kā otrajā stāvā, arī trešajā un ceturtajā stāvā griestu dekoratīvajā apdarē – dzegās un rozetēs – izmantoti augu, rokaja, meandru un ziedu motīvi.

Pārējās telpās uzstādīti piekaramie griesti metāla profilos ar minerālšķiedras plāksnēm, uzlīmētas tapetes, ierīkoti ģipškartona piekaramie griesti vai uz koka latām uzsistas koka plāksnes. Vairākās telpās veidoti arī dubultie piekaramie griesti, kur pirmajā kārtā atrodas koka plākšņu griesti, bet otrajā –minerālšķiedras plāksnes. Telpās, kur nav piekaramo griestu vai griestu dekoratīvās apdares, griestu un sienu savienojums veidots ar ieloci. Šāda tipa griestus klāj tapetes vai tie apmesti un krāsoti balti.

Vēsturiskie sildķermeņi trešajā stāvā nav saglabājušies, savukārt ceturtajā stāvā saglabājusies viena vēsturiskā podiņu krāsns, kas veidota no glazētiem podiņiem.

Esošā sienu apdare veidota, izmantojot tapetes, bet tualetēs sienas ir segtas ar keramikas flīzēm. Trešā stāva kabinetos vietām izveidots arī koka sienu panelējums. Vēsturiski sienu apmetums ticis veidots uz niedru klāja.

Izpētītajos vēsturiskajos avotos ir redzami nelieli interjera fragmenti, piemēram, vienā no Lauksaimniecības pārvaldes trešā stāva telpām bija ieklāta krāsota dēļu grīda un tajā atradās balta podiņu krāsns. Zemkopības ministrijas trešā stāva darba telpā bijušas baltas pildiņu durvis un sienas klāja tapetes ar augu motīvu.

 
Griestu risinājums ēkas 3. stāvā   Griestu risinājums ēkas 3. stāvā
 
Griestu risinājums ēkas 3. stāvā   Griestu risinājums ēkas 4. stāvā
 
Griestu risinājums ēkas 4. stāvā   Koka pildiņu durvis
 
Koka panelējums kā sienu apdares risinājums.   Krāsns
     

Avoti:

“Kalpaka bulvāris 6, Rīgā, Arhitektoniski mākslinieciskā izpēte”, SIA “JaunRīga Eco”

              
     
Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv
   

 

 

 

 

Atpakaļ