Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 25/05/2022

Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Kalpaka bulvāris

Attēls: Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Kalpaka bulvāris

Gaidot prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6, Rīgā, rekonstrukciju, mēs nolēmām ieskatīties ēkas un tās tuvējās apkārtnes bagātajā vēsturē un nenovērtējamajās arhitektoniskajās un mākslas vērtībās, kuras slēpj pati ēka un kuras mums ir iespēja atklāt un izzināt kopā ar ēkas būvprojekta izstrādātājiem SIA “JaunRīga ECO” un SIA “LDU”. Turpmāk reizi nedēļā mēs piedāvāsim arī jums ielūkoties vēsturē un atklāt ko jaunu vai atsvaidzināt atmiņu labirintos piemirsto informāciju.

Kalpaka bulvāris

Kalpaka bulvāris ir viens no Rīgas Bulvāru loka bulvāriem. Rīgas Bulvāru loks ir Rīgas vēsturiskās apbūves teritorija pilsētas kanāla abās pusēs, kas izveidota 19. gadsimta otrajā pusē, apbūvējot pilsētas nocietinājumu zonu. Rīgas nocietinājumu nojaukšanas laikā tika izveidota īpaša komisija, kas Rīgas rātes birģermeistara E. Grima vadībā noteica galvenos izbrīvētās teritorijas izmantošanas principus. Rīgas galvenais arhitekts Johans Daniels Felsko, piedaloties arhitektam Oto Dīcem, izstrādāja plānu, kā nocietinājumu būvju vietā ierīkot bulvārus un apstādījumus, bet bijušos cietokšņa grāvjus pārvērst par kanālu. Sākotnēji Rīgas bulvāri bija Aspazijas bulvāris (1858), Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris (1861) un Raiņa bulvāris (1861). Vēlāk tika izveidots arī Brīvības bulvāris, Krišjāņa Valdemāra iela, (1858), Kalpaka bulvāris (1860) un Kronvalda bulvāris. Bulvāru loks ietvēra Kanālmalas apstādījumus.

Kalpaka bulvāris ir visvairāk reižu pārdēvētā iela Rīgā. Iela izveidojās līdz ar pilsētas aizsargmūru nojaukšanu 1860. gadā un tika nosaukta par Esplanādes ielu. 1868. gadā ielas daļa starp Aleksandra un Nikolaja ielām minēta kā Esplanādes bulvāris. 1885. gadā Esplanādes iela un Esplanādes bulvāris apvienoti, piešķirot nosaukumu Totlēbena (Todlēbena) bulvāris – Jelgavā dzimušā Krievijas armijas ģenerāļa, vēlākā Lietuvas ģenerālgubernatora vārdā. 1919. gadā, P. Stučkas valdības laikā, ielu pārdēvēja par Luksemburgas prospektu – vācu komunistes R. Luksemburgas vārdā. 1923. gadā iela ieguva Kalpaka bulvāra nosaukumu. Padomju okupācijas laikā 1941. gadā to pārdēvēja par Komunāru bulvāri, vācu okupācijas laikā bulvāris kopā ar Merķeļa ielu sākotnēji bija pārdēvēts par Bismarckring (Bismarka gatvi), bet 1942. gadā nosaukts par Kalpakstrasse (Kalpaka ielu). Padomju okupācijas laikā atjaunoja nosaukumu Komunāru bulvāris, 50. gadu sākumā bulvāris minēts ar nosaukumu Staļina prospekts. Kalpaka bulvāra nosaukumu ielai atjaunoja 1991. gadā.

Kalpaka bulvāris ir 870 metrus garš asfaltēts bulvāris, kas sākas krustojumā ar Elizabetes, Pulkveža Brieža un Strēlnieku ielām un iet dienvidaustrumu virzienā. Kalpaka bulvāra posmā no Elizabetes ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai pārnumuru pusē atrodas Kronvalda parks. Bulvārim ir savienojumi ar Antonijas un Jura Alunāna ielām. Savukārt netālu no Latvijas Mākslas akadēmijas un Rīgas Valda Zālīša pamatskolas bulvāris krustojas ar Krišjāņa Valdemāra ielu. Posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Brīvības bulvārim bulvāra nepārnumuru pusē atrodas Vērmaņdārzs. Ģenerālprokuratūras tuvumā bulvāris savienojas ar Reimersa ielu. Kalpaka bulvāris beidzas krustojumā ar Brīvības bulvāri, Tērbatas un Merķeļa ielām. Posmā no Brīvības bulvāra līdz Krišjāņa Valdemāra ielai Kalpaka bulvāris ir vienvirziena iela, pa to var braukt virzienā uz Krišjāņa Valdemāra ielu.

Totlēbena bulvāra krustojums ar Aleksandra bulvāri.  Totlēbena bulvāris pretī Strēlnieku dārzam.
Totlēbena bulvāra krustojums ar Reimersa ielu. zudusilatvija.lv
zudusilatvija.lv zudusilatvija.lv


Avoti:
Vikipedija.lv
zudusilatvija.lv


Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ