Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 06/05/2022

Eiropas krimināladvokātu asociācijas pavasara konferencē piedalās arī Ģenerālprokuratūras prokurore

Attēls: Eiropas krimināladvokātu asociācijas pavasara konferencē piedalās arī Ģenerālprokuratūras prokurore

2022. gada 22.–23. aprīlī Rīgā norisinājās Eiropas krimināladvokātu asociācijas (ECBA) organizētā ikgadējā pavasara konference. Konference tika organizēta sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu advokātu padomi.

Konferenci atklāja Ukrainas Krimināllietu advokātu kolēģijas viceprezidents Valentīns Gvozdijs ar prezentāciju par tiesiskumu Ukrainā karastāvokļa laikā un kriminālprocesu pārskatu, kam sekoja Latvijas Republikas Augstākās tiesas priekšsēdētāja Aigara Strupiša uzruna. Ar konferences ievadrunām uzstājās arī Latvijas Republikas Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš un Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Pasākuma programmu veidoja trīs paneļi:
Mantas konfiskācija un arests kriminālprocesā;
Eiropas prokuratūras(European Public Prosecutor’s Office, EPPO) aktivitātes
Advokāts – klienta privilēģija

Katrā no paneļiem nozares profesionāļi prezentēja savu redzējumu par kādu paneļa ietvaros apskatāmu tēmu. Ar prezentāciju “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācija kriminālprocesā” (Confiscation of illegal assets (proceeds of crime)in criminal proceedings” konferences pirmā paneļa ietvaros uzstājās Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas prokurore Kristīna Grunte.

Prezentācijā prokurore iepazīstināja paneļa dalībniekus ar Latvijas tiesisko regulējumu, jautājumos par mantas atzīšanu par noziedzīgi iegūtu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskāciju, tostarp Latvijas Republikas Krimināllikumu un Kriminālprocesa likumu, apskatīja atsevišķus Eiropas Savienības normatīvos aktus un demonstrēja statistikas datus.

Plaša prokurores prezentācijas daļa bija veltīta galvenajām problēmām un izaicinājumiem, ar kurām sastopas Latvijas tiesībsargājošās iestādes, izmeklējot lietas, kas saistītas ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Tāpat tika apskatīts un analizēts konkrēts gadījums – 2019.gadā Valsts drošības dienests uzsāka kriminālprocesu par Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes, Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju noteikto sankciju pārkāpšanu Latvijā. Vēlāk tika noteikta papildu kvalifikācija par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Liela nozīme šādu noziegumu atklāšanā ir noregulētai un ciešai nacionāla un starptautiska līmeņa sadarbībai, tādēļ prokurore savā prezentācijā pieskārās arī jautājumam par starptautisko sadarbību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem un organizācijām, kas nodarbojas ar starptautiskās sadarbības koordinēšanu, izmeklējot  šādā veida krimināllietas.

Kopā ar prokurori Kristīnu Grunti šajā panelī savas prezentācijas demonstrēja arī tiesībsargājošo institūciju kolēģi no Lietuvas un Šveices. 

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras

Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ