Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 19/07/2022

Krimināllieta ārsta imunologa apsūdzībā par seksuāla rakstura noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu nodota tiesai

Attēls: Krimināllieta ārsta imunologa apsūdzībā par seksuāla rakstura noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu nodota tiesai

Šodien, 2022. gada 19. jūlijā, Rīgas Austrumu prokuratūras prokurore nosūtīja tiesai krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukts kāds ārsts imunologs par kopumā septiņu Krimināllikuma 160. panta pirmajā un otrajā daļā paredzētu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Ārsts imunologs tiek apsūdzēts par seksuāla rakstura darbībām nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušās ķermeni, ja tās izdarītas pret cietušās gribu, izmantojot uzticību, lietojot vardarbību, un par dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas saistīta ar vaginālu iekļūšanu cietušās ķermenī pret cietušās gribu, izmantojot uzticību.

Kriminālprocesā par īpaši aizsargājamām cietušajām atzītas piecas ārsta pacientes, kuras kopumā ir pieteikušas morālā kaitējuma kompensācijas 8000 eiro apmērā. Vienai no cietušajām Juridiskās palīdzības administrācija izmaksājusi valsts kompensāciju 2250 eiro, kas ir piedzenama no apsūdzētā.

Apsūdzētais savu vainu viņam inkriminēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā neatzīst,  tāpat viņš neatzīst arī cietušo pieteiktās morālā kaitējuma kompensācijas. Šobrīd no liecību sniegšanas ārsts atsakās.

Apsūdzētajam piemēroti šādi drošības līdzekļi – dzīvesvietas maiņas paziņošana, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums, proti, aizliegums pildīt ārsta imunologa darba pienākumus. Tāpat apsūdzētajam noteikts aizliegums jebkādi tuvoties cietušajām personām un ar viņām kontaktēties.

Par ārstam inkriminētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem Krimināllikuma 160. panta pirmā daļa paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem –, savukārt 160. panta otrā daļa – brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz desmit gadiem un probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Kā iepriekš ziņots masu informācijas līdzekļos, 2022. gada 22. februārī Valsts policija aizturēja ārstu imunologu aizdomās par seksuālu vardarbību pret savām pacientēm, savukārt 30. maijā prokurore pieņēma lēmumu par ārsta saukšanu pie kriminālatbildības.

Lieta izskatīšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ