Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 06/05/2022

Lieta par krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu saistībā ar SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” rīkotajiem konkursiem par liftu uzturēšanu nosūtīta tiesai

Attēls: Lieta par krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu saistībā ar SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” rīkotajiem konkursiem par liftu uzturēšanu nosūtīta tiesai

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu par krāpšanas izdarīšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu saistībā ar SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” rīkotajiem konkursiem par liftu uzturēšanu, kur pie kriminālatbildības sauktas kopumā septiņas personas.

Viena no apsūdzētajām personām, būdama kādu divu SIA valdes priekšsēdētājs, līdzdarbojoties pārējām lietā apsūdzētajām personām, nolūkā izkrāpt SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” piederošos naudas līdzekļus laika periodā no 2013. gada līdz 2018. gadam piedalījās SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” rīkotajos iepirkumos par liftu tehnisko apkalpošanu un remontu. Apsūdzētais SIA vārdā sagatavoja un iesniedza piedāvājumus par piedalīšanos konkursos, zinot, ka viņa pārstāvēto SIA personāla sastāvs nav pietiekošs līguma izpildes nodrošināšanai un SIA neatbilst nolikuma atlases prasībām. Rīkojoties ar viltu, viņš apliecināja realitātei neatbilstošas ziņas par to, ka SIA ir pieejamas tehniskās iespējas, lai veiktu liftu apkalpošanas remontu 24 stundas diennaktī. Būdami maldināti, SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” iepirkuma komisijas locekļi SIA iesniegtos piedāvājumus atzina par atbilstošākajiem un noslēdza līgumus par liftu tehnisko apkalpošanu un remontu. Turpinot noziedzīgās darbības, viens no apsūdzētajiem SIA vārdā sagatavoja un iesniedza pieņemšanas – nodošanas aktus, iekļaujot tajos patiesībai neatbilstošas ziņas par izpildīto darbu apjomu, kā rezultātā tie tika apstiprināti. Tādējādi SIA ieguva tiesības piestādīt SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” rēķinus un saņemt par it kā izdarītajiem darbiem samaksu pilnā apmērā. Tādā veidā no SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” iepriekš minētajā laika periodā kopumā tika izkrāpti vairāk nekā 2 011 853 eiro, no kuriem vairāk nekā 1 900 995 eiro apsūdzētais legalizēja, pārskaitot tos uz citiem ar viņu saistītiem uzņēmumu kontiem.

Saistībā ar iepriekš minēto ir uzsākts arī process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām.

Prokurore vienu apsūdzēto personu pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas un 195. panta trešās daļas, divas personas – pēc 195. panta trešās daļas –, vienu personu – pēc 20. panta ceturtās daļas un 195. panta trešās daļas. Trīs personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 20. panta ceturtās daļas un 177. panta trešās daļas, no tām divas personas – arī pēc 318. panta trešās daļas.

Lieta tiks izskatīta Ekonomisko lietu tiesā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Foto: www.riga.lv

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ