Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 04/10/2022

Noslēgusies pārbaude par zemesgabalu iegādi Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai

Attēls: Noslēgusies pārbaude par zemesgabalu iegādi Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai

Kā iepriekš prokuratūra informēja, balstoties uz Ģenerālprokuratūrā saņemtu iesniegumu, tika uzsākta pārbaude par Ministru kabineta 2022. gada 31. augusta lēmumu atļaut Satiksmes ministrijai no privātpersonām pirkt nekustamos īpašumus Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai, šim mērķim paredzot piešķirt līdzekļus 8 192 004 eiro apmērā no valsts budžeta programmas 02.00.00 “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”. Pārbaude veikta, pamatojoties uz Prokuratūras likuma 16. panta otrās daļas 1. punktu, proti, tās nepieciešamību atzina ģenerālprokurors.

Pārbaude ir noslēgusies, un tās gaitā netika konstatēts pamats prokurora reaģēšanas līdzekļu piemērošanai. 

Vienlaikus nosūtītajā vēstulē Ministru prezidentam, finanšu ministram, satiksmes ministram un valsts kontrolierim Ģenerālprokuratūra vērš uzmanību, ka Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma piemērošana pieļaujama, ja nav citu līdzekļu paredzētā mērķa sasniegšanai. Pārbaudes gaitā netika gūta pārliecība, ka valsts akciju sabiedrība “Ceļu satiksmes drošības direkcija” ir veikusi visas iespējamās un nepieciešamās darbības, lai patstāvīgi vienotos ar zemesgabalu īpašniekiem par nekustamo īpašumu iegādi par saviem līdzekļiem, tādējādi arī nepastarpināti atrisinot dalītā īpašuma jautājumu.   

Ievērojot minēto, ģenerālprokurors lūdz turpmāk izvērtēt, vai visos gadījumos, kad īpašuma atsavināšana ir nepieciešama valsts kapitālsabiedrības funkciju nodrošināšanai, ir piemērojams Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likums.  

Izdevumus, kas saistīti ar nekustamo īpašumu pirkšanu un īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, paredzēts segt no valsts budžeta programmas 02.00.00 “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, nevis izmantojot ierasto budžeta procesu. Ievērojot Valsts kontroles likuma 2. panta  otro daļu, ģenerālprokurors rosina Valsts kontrolei izvērtēt valsts budžeta līdzekļu izlietošanas lietderību un paredzēto kompensējošo pasākumu atbilstību labas budžeta pārvaldības principam.  

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ