Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 21/09/2022

Par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu Valsts policijai nolūkā slēpt patieso noziedzīgu nodarījumu izdarītāju – reāla brīvības atņemšana

Attēls: Par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu Valsts policijai nolūkā slēpt patieso noziedzīgu nodarījumu izdarītāju – reāla brīvības atņemšana

2022. gada 19. septembrī Rīgas pilsētas tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības saukts vīrietis par to, ka sniedza apzināti nepatiesu ziņojumu par smaga un sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa uzsākšanu pret noteiktu personu, kā arī par patiesā noziegumu izdarītāja iepriekš neapsolītu slēpšanu, piesprieda apsūdzētajam reālu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un trīs mēnešiem.

Kā iepriekš publiski izskanējis, 2022. gada 9. janvārī Rīgā, A. Saharova ielā notika ceļu satiksmes negadījums, kurā vīrietis, braucot pie aizliedzošā luksofora signāla, uz regulējamas gājēju pārejas uzbrauca trīs gājējiem, tai skaitā 2013. gadā dzimušai meitenei, kura divas dienas vēlāk pēc notikušā no gūtajām traumām mira Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Vīrietis transportlīdzekli vadīja, būdams alkohola reibumā, kā arī bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Pēc ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanas vīrietis no notikuma vietas aizbrauca.

Apsūdzētais vīrietis Valsts policijai sniedza apzināti nepatiesas ziņas un norādīja, ka automašīnu, kas izraisīja minēto ceļu satiksmes negadījumu, esot vadījis viņš, tādējādi slēpjot patieso noziegumu izdarītāju. Apsūdzētais tā rīkojies, jo vēlējies uzņemties drauga vainu.

Valsts apsūdzības uzturētājs tiesas debatēs lūdza apsūdzētajam piemērot reālu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem. Ar tiesas piespriesto sodu prokurors ir apmierināts, tāpēc neplāno lūgt tiesai sagatavot pilnu spriedumu, lai iesniegtu apelācijas protestu.

Savukārt apsūdzētais, aizstāvis vai cietušais desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt 10 dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ