Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 21/10/2022

Par atkārtotu braukšanu dzērumā bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām tiesa piemēro īslaicīgu brīvības atņemšanu

Attēls: Par atkārtotu braukšanu dzērumā bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām tiesa piemēro īslaicīgu brīvības atņemšanu

2022. gada oktobra sākumā Zemgales rajona tiesa, izskatot krimināllietu, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru sodīja kādu jaunu sievieti par transportlīdzekļa vadīšanu bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām (tās noteiktā kārtībā nav iegūtas), atrodoties alkohola ietekmē, un izvairīšanos no tiesību ierobežošanas soda izciešanas.

Apsūdzētajai sievietei nepilnu septiņu mēnešu laikā šī ir trešā krimināllieta par braukšanu dzērumā bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām.

Rietumzemgales prokuratūras prokurors sievietei bija uzrādījis apsūdzību par to, ka viņa, atrodoties alkohola ietekmē (ar alkohola koncentrāciju izelpotajā gaisā aptuveni 2 promiles), šī gada 21. jūnijā vadīja automašīnu bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Tās apsūdzētā sieviete noteiktajā kārtībā nekad nebija ieguvusi. Turklāt ar 2021. gada decembrī prokurora pieņemto priekšrakstu par sodu un šī gada janvāra tiesas spriedumu par tāda paša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu viņai bija piespriesti pamatsodi – sabiedriskais darbs uz 280 stundām un 1500 eiro naudas sods – un piemērots papildsods – transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana – kopumā uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem, kas liedz viņai šajā laikā tās iegūt.

 Neskatoties uz to, apsūdzētā sieviete jau trešo reizi izdarīja analoģisku noziedzīgu nodarījumu, kā arī izdarīja citu noziedzīgu nodarījumu – izvairīšanos no tiesību ierobežošanas soda izciešanas.

Zemgales rajona tiesa atzina sievieti par vainīgu minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un sodīja nu jau ar īslaicīgu brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem, kas ir maksimālais šī papildsoda laiks, kādu var noteikt, saskaitot sodus pēc vairākiem spriedumiem.

Ņemot vērā, ka desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas tiesai rakstveidā tika iesniegts lūgums par pilna sprieduma sagatavošanu, tiesa gatavo pilnu spriedumu, kuru desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas varēs pārsūdzēt vai noprotestēt.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ