Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 14/12/2022

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas – reāla brīvības atņemšana

Attēls: Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas – reāla brīvības atņemšana

Kā iepriekš prokuratūra informēja, 2022. gada 10. jūnijā Kurzemes rajona tiesā tika pasludināts saīsinātais spriedums kādai apsūdzētajai par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā.

Saskaņā ar apsūdzību persona laika periodā no 2010. gada 21. janvāra līdz 2013. gada 20. maijam, būdama kāda uzņēmuma vienīgā īpašniece un minētajā laika periodā arī valdes priekšsēdētāja ar paraksta tiesībām pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi, apzināti izvairījās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, kā rezultātā nodarīja valstij zaudējumus 86 816,03 eiro apmērā.

Tiesa apsūdzēto atzina par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz pieciem mēnešiem, atņemot tiesības uz visa veida komercdarbību uz diviem gadiem. Tāpat tiesa lēma par labu valstij piedzīt no apsūdzētās 86 744,72 eiro.

Par minēto spriedumu apsūdzētās aizstāvis iesniedza apelācijas sūdzību. 2022. gada 2. decembrī Kurzemes apgabaltiesa pabeidza šo krimināllietu skatīt apelācijas kārtībā un pasludināja nolēmumu, ar kuru atstāja negrozītu Kurzemes rajona tiesas spriedumu.

Apelācijas instances tiesas nolēmumu var pārsūdzēt 10 dienu laikā kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

No minētā kriminālprocesa atsevišķā lietvedībā tika izdalīts jauns kriminālprocess, kurā par tādu pašu noziedzīgu nodarījumu – izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā, – apsūdzēta tā paša uzņēmuma cita amatpersona, kura laika periodā no 2013. gada 21. maija līdz 2015. gada 9. decembrim bija šī uzņēmuma vienīgais īpašnieks un arī valdes priekšsēdētājs ar paraksta tiesībām pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi. Apzināti izvairoties no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, apsūdzētais nodarīja valstij zaudējumus 89 492,66 eiro apmērā.

Kā vēstīts iepriekš, šajā kriminālprocesā ar Kurzemes rajona tiesas 2022. gada 18. februāra spriedumu apsūdzētais tika atzīts par vainīgu un sodīts ar reālu brīvības atņemšanu uz astoņiem mēnešiem, atņemot tiesības uz visa veida komercdarbību uz diviem gadiem.

Šis spriedums 2022. gada 9. augustā stājies likumīgā spēkā, jo Kurzemes apgabaltiesa, izskatot krimināllietu sakarā ar apsūdzētā aizstāvja apelācijas sūdzību, atstāja to negrozītu un par šo apelācijas instances tiesas nolēmumu kasācijas sūdzība netika iesniegta.

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ