Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 02/08/2022

Par nepatiesu ziņu sniegšanu kredītiestādei par patieso labuma guvēju un datu izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli, – 200 sabiedriskā darba stundas

Attēls: Par nepatiesu ziņu sniegšanu kredītiestādei par patieso labuma guvēju un datu izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli, – 200 sabiedriskā darba stundas

Rīgas Ziemeļu prokuratūrā, sastādot prokurora priekšrakstu par sodu, pabeigts kriminālprocess pret personu, kura sniedza apzināti nepatiesas ziņas juridiskajai personai, kas ar likumu pilnvarota pieprasīt informāciju par darījumu un tajā iesaistīto finanšu līdzekļu patieso īpašnieku un patieso labuma guvēju, un izplatīja tādus datus, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli.

Apsūdzētā vienojās ar citu personu, pret kuru kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, par to, ka viņa par finansiālu atlīdzību uz sava vārda kādā Čehijas Republikas kredītiestādē atvērs kāda uzņēmuma bankas kontu, bet nebūs šī konta patiesā lietotāja. Visus datus, kuri dos iespēju izmantot uzņēmuma bankas kontu un tam piesaistītos maksāšanas līdzekļus, viņa atdos lietošanā citai personai.

Apsūdzētā devās uz kredītiestādi, kas atrodas Prāgā. Tur saskaņā ar iepriekšējo vienošanos viņa atvēra bankas kontu un saņēma arī debetkarti un internetbankas piekļūšanas rīkus. Sieviete veica atbilstošo procedūru, kuras laikā pašrocīgi parakstīja visus iesniegumus konta atvēršanai un internetbankas piekļūšanas paroļu un maksājuma kartes saņemšanai. Viņa apzinājās, ka maldina Čehijas kredītiestādi, jo ziņu sniegšanas brīdī skaidri zināja, ka viņa nebūs uzņēmuma patiesais īpašnieks un patiesais labuma guvējs. Iegūto maksāšanas līdzekli un internetbankas piekļūšanas rīkus apsūdzētā nodeva citai personai, tādā veidā izplatot datus, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli.

Apsūdzētā persona savu vainu atzina pilnībā, izdarīto nožēloja.

Ar prokurora priekšrakstu apsūdzētajai par divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu piemērots galīgais sods – sabiedriskais darbs uz 200 stundām. 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ