Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 30/03/2022

Par nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā – 5000 eiro naudas sods

Attēls: Par nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā – 5000 eiro naudas sods

2022. gada 28. martā Dienvidlatgales prokuratūras prokurors pabeidza kriminālprocesu, sastādot priekšrakstu par sodu, kurā vīrietim piemēroja naudas sodu 5000 eiro apmērā par to, ka viņš apzināti nodrošināja divām personām iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā.

2022. gada 23. martā Valsts policijas amatpersonas Daugavpilī apstādināja kādu Škoda Kamiq markas automašīnu, kura pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu, un konstatēja, ka tajā atrodas trīs Šrilankas pilsoņi. Valsts policijas amatpersonas nodeva ārzemniekus Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes robežsargiem, kuri, veicot personu pārbaudi, konstatēja, ka diviem Šrilankas pilsoņiem nav dokumentu, kas ļautu likumīgi atrasties Latvijas Republikā, un valsts robežu viņi ir šķērsojuši nelikumīgi, savukārt trešajam Šrilankas pilsonim, kurš vadīja minēto automašīnu, ir termiņuzturēšanās atļauja Eiropas Savienībā.

2022. gada 25. martā Valsts robežsardze paātrinātā procesa kārtībā krimināllietas materiālus nosūtīja Dienvidlatgales prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu personu.

Prokurors vīrieti, kurš pārvadāja divus Šrilankas pilsoņus, sauca pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 285.1 panta otrās daļas par apzinātu divu personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā, par ko minētā panta sankcija paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Savu vainu viņam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā apsūdzētais atzina un piekrita kriminālprocesa pabeigšanai, piemērojot viņam sodu. Prokurora piemēroto naudas sodu viņš jau ir samaksājis.

Pateicoties veiksmīgai un rezultatīvai prokuratūras un Valsts Robežsardzes sadarbībai, krimināltiesisko attiecību taisnīgs noregulējums tika panākts piecu dienu laikā no kriminālprocesa uzsākšanas brīža.

Pret diviem Šrilankas pilsoņiem, kuri nelikumīgi šķērsoja valsts robežu, uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 284. panta otrās daļas par valsts ārējās robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu, ja to izdarījusi personu grupa, izmantojot transportlīdzekli, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņešanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Šajā procesā turpinās izmeklēšana.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Attēlam ilustratīva nozīme

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ