Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 05/10/2022

Par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas meitenes izvarošanu – brīvības atņemšana uz divdesmit gadiem

Attēls: Par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas meitenes izvarošanu – brīvības atņemšana uz divdesmit gadiem

2022. gada 30. septembrī Rīgas rajona tiesa slēgtā tiesas sēdē izskatīja krimināllietu, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par to, ka viņš izdarīja dzimumakta mēģinājumu, kā arī orālu un anālu aktu un dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, pret cietušās gribu, lietojot vardarbību un draudus, un pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru minēto vīrieti atzina par vainīgu viņam inkriminēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piesprieda sodu – brīvības atņemšanu uz divdesmit gadiem un probācijas uzraudzību uz pieciem gadiem.

Kā iepriekš prokuratūra informēja, vīrietis šī gada 3. martā meža masīvā Salaspilī nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi un īstenojot noziedzīgu nodomu, būdams alkohola ietekmē, zinot, ka cietusī nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, nolēma stāties dzimumattiecībās pret viņas gribu, kas no apsūdzētā neatkarīgu iemeslu dēļ neizdevās, jo neiestājās erekcija. Tāpat pret cietušās gribu, pielietojot vardarbību un draudus, viņš izdarīja ne mazāk kā astoņus orālus aktus un vienu anālu aktu, apdraudot cietušās dzimumneaizskaramību, tikumību un normālu fizisko un garīgo attīstību.

Apsūdzētais iepriekš kriminālā kārtā sodīts divas reizes, tostarp par izvarošanu un seksuālu vardarbību. 

Vīrietis tika aizturēts šī gada 10. martā pēc tam, kad 4. martā Valsts policija viņu bija izsludinājusi meklēšanā, tostarp ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību. Viņam tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Tiesa piemēroja apsūdzētajam tādu sodu, kādu tiesas debatēs lūdza Pierīgas prokuratūras prokurore, tāpēc prokurore neplāno lūgt tiesu sagatavot pilnu spriedumu, lai iesniegtu apelācijas protestu.

Savukārt apsūdzētais, aizstāvis vai cietušais desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ