Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 12/05/2022

Par tabakas izstrādājumu nelikumīgu glabāšanu lielā apmērā Latgales apgabaltiesa apsūdzētajam piemēro brīvības atņemšanu uz četriem gadiem

Attēls: Par tabakas izstrādājumu nelikumīgu glabāšanu lielā apmērā Latgales apgabaltiesa apsūdzētajam piemēro brīvības atņemšanu uz četriem gadiem

Kā iepriekš prokuratūra informēja, 2021. gada 13. aprīlī Daugavpils tiesa, izskatot krimināllietu, kur apsūdzēta kāda persona, kura nelikumīgi uzglabāja tabakas izstrādājumus lielā apmērā, piemēroja viņai reālu brīvības atņemšanas sodu uz četriem gadiem.

Apsūdzētais no pirmstiesas kriminālprocesā nenoskaidrota laika līdz 2018. gada 7. februārim, kad tika veikta telpu apskate un vīrietis aizturēts, viņa lietošanā esošajās saimnieciskajās telpās Daugavpilī nelikumīgi uzglabāja tabakas izstrādājumus bez Latvijas Republikas akcīzes markām – kopā 8 999 720 cigaretes. Nelikumīgi glabāto cigarešu kopējā vērtība ir 1 241 132,25 eiro, bet pieteiktā kaitējuma kompensācija valsts labā sastāda 1 111 363,83 eiro.

Dienvidlatgales prokuratūras prokurore apsūdzēto personu pie kriminālatbildības bija saukusi pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas.

Apsūdzētais savu vainu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

Daugavpils tiesa apsūdzēto atzina par vainīgu un sodīja ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem.

Par minēto tiesas spriedumu Latgales apgabaltiesai tika iesniegts apelācijas protests un apelācijas sūdzības.

2022. gada 11. maijā Latgales apgabaltiesa pabeidza šo krimināllietu skatīt apelācijas kārtībā un pasludināja nolēmumu, ar kuru apsūdzēto atzina par vainīgu un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem. Tiesa atstāja negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu daļā, ar kuru nosprieda kratīšanas laikā izņemto mantu – skaidru naudu 200 000 eiro apmērā un četrus zelta stieņus – atzīt par noziedzīgi iegūtu mantu un konfiscēt valsts labā, kā arī nosprieda piedzīt no apsūdzētā valsts labā kaitējuma kompensāciju 1 111 363,83 eiro apmērā.

Minētais lēmums vēl nav stājies spēkā un to iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Attēlam ilustratīva nozīme

        

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ