Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 04/03/2022

Par ūdens piesārņošanu ar kaitīgām vielām, radot būtisku kaitējumu dabas videi, naudas sods 10 000 eiro

Attēls: Par ūdens piesārņošanu ar kaitīgām vielām, radot būtisku kaitējumu dabas videi, naudas sods 10 000 eiro

2022. gada 28. februārī Daugavpils tiesa pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina personu par vainīgu Krimināllikuma 102. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, proti, par to, ka viņš izdarīja zemes, virszemes un pazemes ūdeņu piesārņošanu ar kaitīgām vielām, radot būtisku kaitējumu dabas videi, un sodīja ar naudas sodu 10 000 eiro apmērā. Tiesa atzina, ka persona minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīja SIA interesēs un labā, un nolēma saskaņā ar Krimināllikuma 70.panta pirmās daļas 4. punktu noteikt SIA piespiedu ietekmēšanas līdzekli –  naudas piedziņu 17 500 eiro apmērā.

Saskaņā ar Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurora celto apsūdzību apsūdzētais vīrietis, kurš ir SIA vienīgais valdes loceklis, organizēja un veica saimniecisko darbību SIA vārdā, kā arī, apzinoties, ka ražotnē radītos notekūdeņus ir jānovada hermētiskā, izvedamā kanalizācijas sistēmā, laika periodā no 2016. gada sākuma līdz 2019. gada vidum apzināti pieļāva neattīrītu notekūdeņu novadīšanu blakus esošajā nekustamajā īpašumā, kā rezultātā tika piesārņota zeme.

Piesārņojot pazemes ūdeņus, tika ievērojami apdraudētas valsts intereses – saglabāt, aizsargāt un uzlabot vides kvalitāti, ilgtspējīgi izmantot dabas resursus un nodrošināt kvalitatīvu dzīves vidi. Ar minēto noziedzīgo nodarījumu apsūdzētais vīrietis radīja kaitējumu dabas videi 2501 eiro apmērā.

 

Prokurors, apsūdzētais, cietušais, aizstāvis vai pārstāvis 10 dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ