Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 01/04/2022

Par vairāku laupīšanu izdarīšanu, piedraudot ar ieroci, tiesa piespriež brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem

Attēls: Par vairāku laupīšanu izdarīšanu, piedraudot ar ieroci, tiesa piespriež brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem

2022. gada 25. martā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa, izskatot krimināllietu, kur apsūdzēts kāds vīrietis par četru laupīšanu un viena laupīšanas mēģinājuma izdarīšanu, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina viņu par vainīgu minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā, piesprieda brīvības atņemšanas sodu un galīgo sodu noteica brīvības atņemšanu uz 8 gadiem un 6 mēnešiem un probācijas uzraudzību uz 2 gadiem un 6 mēnešiem. Tāpat tiesa no apsūdzētā par labu cietušajām personām piedzina mantisko zaudējumu kopumā 1309,41 eiro.

Sākotnēji Rīgas Austrumu prokuratūras prokurore nosūtīja tiesai lietu vienošanās procesa kārtībā, taču tiesā apsūdzētais no vienošanās atteicās.

Saskaņā ar apsūdzētajam izvirzīto apsūdzību vīrietis laika periodā no 2021. gada 8. augusta līdz 5. septembrim, mantkārīgu motīvu vadīts, svešas kustamas mantas nolaupīšanas nolūkā izdarīja piecus noziedzīgus nodarījumus piecās tirdzniecības vietās Rīgā.

Piedraudot ar rūpnieciski ražotu gāzes pistoli veikala darbiniekiem, četrās tirdzniecības vietās apsūdzētajam izdevās gūt laupījumu attiecīgi 905 eiro, 146,83 eiro, 177,58 eiro un 80 eiro apmērā. Par šo noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu vīrietis tika saukts pie kriminālatbildības  pēc Krimināllikuma 176. panta pirmās daļas – par svešas kustamas mantas nolaupīšanu, ja tā saistīta ar vardarbības piedraudējumu.

Piektajā tirdzniecības vietā veikala darbiniecei izdevās nospiest trauksmes pogu, lai izsauktu apsardzes darbiniekus, turklāt viņa fiziski pretojās uzbrucējam. Apsūdzētais, saprotot, ka pārdevēja viņa pieprasīto naudu neatdos un ir nospiedusi trauksmes pogu, pameta noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas vietu. Par šo noziedzīgo nodarījumu vīrietis tika apsūdzēts pēc Krimināllikuma 15. panta ceturtās daļas un 176. panta pirmās daļas – par svešas kustamas mantas nolaupīšanas, saistītas ar vardarbības piedraudējumu (laupīšana), mēģinājumu.

Vīrietis šos piecus noziegumus izdarīja, būdams nosacīti pirms termiņa atbrīvots no pamatsoda izciešanas par slepkavības pastiprinošos apstākļos izdarīšanu personu grupā un smaga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu personu grupā, kas vainīgā neuzmanības dēļ bija par iemeslu cietušā nāvei.

Procesa dalībnieki desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas rakstveidā var iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilno spriedumu, kuru var pārsūdzēt vai noprotestēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

* Attēlam ilustratīva nozīme.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ