Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 25/01/2022

Par valstij piederošu senlietu nelikumīgu iegūšanu un glabāšanu prokurors nosaka sodu – 70 sabiedriskā darba stundas

Attēls: Par valstij piederošu senlietu nelikumīgu iegūšanu un glabāšanu prokurors nosaka sodu – 70 sabiedriskā darba stundas

2022. gada 11. janvārī Rīgas Ziemeļu prokuratūras prokurors pabeidza kriminālprocesu, sastādot priekšrakstu par sodu, kurā kādam vīrietim piemēroja 70 sabiedriskā darba stundas par to, ka viņš nelikumīgi ieguva un glabāja valstij piederošas senlietas, kurām vajadzēja atrasties muzeja krājumā. 

Prokurors minēto vīrieti pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 229.1 panta pirmās daļas.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis, izmantojot tīmekļvietni www.antik-war.lv, nelikumīgi iegādājās (ieguva) un glabāja Latvijas Republikas aizsardzībā esošas senlietas: vienpadsmit monētas no vara un desmit monētas no sudraba, kuru kopējā vērtība ir 131 eiro.

Atbilstoši likuma “Par kultūras pieminekļu aizsardzību” 7. panta ceturtajai daļai arheoloģiskās senvietās zemē, virs zemes vai ūdenī atrastas senlietas (ar datējumu līdz 17. gadsimtam ieskaitot) pieder valstij, un tās glabā publiskie muzeji. Šis noteikums neattiecas uz senlietām, par kurām līdz 2013.gada 30.martam persona ir paziņojusi Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei, kā arī uz senlietām, kuru likumīgu izcelsmi persona ir pierādījusi pēc 2013. gada 30. marta un saņēmusi par to Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes rakstveida apliecinājumu.

Savukārt minētā likuma 17. panta otrajā daļā noteikts, ka par objektiem, kuri atrasti zemē, virs zemes, ūdenī, būvēs vai to daļās un atliekās un kuriem varētu būt vēsturiska, zinātniska, mākslinieciska vai citāda kultūras vērtība, kā arī par to atrašanas vietu un apstākļiem atradējs nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu dienu laikā rakstveidā paziņo Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei.

Apsūdzētais vīrietis, pārkāpjot minētās likuma normas, labprātīgi nenodeva valstij piederošas senlietas un arī nepaziņoja par tām Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei, tādējādi nelikumīgi ieguva un glabāja monētas.

Apsūdzētā persona pilnībā piekrita tai inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un to nožēloja.

Prokurora priekšraksts par sodu stājas spēkā 2022. gada 25. janvārī.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ