Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 03/11/2022

Prokurora portrets – Dienvidkurzemes prokuratūras prokurors Mareks Kalendra

Attēls: Prokurora portrets – Dienvidkurzemes prokuratūras prokurors Mareks Kalendra

2022. gada 24. oktobrī prokurora zvērestu nodeva prokurors Mareks Kalendra. Amata pienākumus viņš pilda Dienvidkurzemes prokuratūrā. 

Sevi Mareks raksturo kā cilvēku, kam patīk kārtība un skaidrība notiekošajos procesos un kontrole pār tiem. Saskarsmē ar apkārtējiem Mareks ir laipns un pieklājīgs. “Man ir svarīgas cilvēciskās vērtības. Ar cieņu izturos pret citiem cilvēkiem,” saka prokurors. Mareks ir paškritisks un piebilst, ka citi reizēm norādot – pat pārāk paškritisks. Sev veltīto kritiku Mareks uztver viegli, taču neatstāj to bez ievērības – izdara secinājumus un pilnveido savu rīcību. “Ikdienu cenšos vadīt, izvirzot mazākus, tūlītēji sasniedzamus mērķus, taču neaizmirstu arī par lielajiem mērķiem, uz kuriem tiekties tālākā nākotnē,” stāsta Mareks. Pats svarīgākais Marekam ir ģimene un viss, kas ar to saistīts.

Mareks savu profesionālo karjeru sācis veidot Valsts policijā, strādājot izmeklētāja amatā. Tur gūta vērtīga pieredze noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā un izveidojusies arī ļoti veiksmīga sadarbība ar Dienvidkurzemes prokuratūras un Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras prokuroriem. Tieši šī sadarbība bijusi par pamatu Mareka priekšstatam par prokurora darbu. “Minēto iestāžu prokurori mani pamudināja un iedrošināja, turklāt arī pašam bija vēlme attīstīties, turpināt darbu un izaugsmi tiesībsargājošās iestādēs, lai personu un valsts tiesību un likumisko interešu aizsardzībā varētu plašāk izmantot jau gūto pieredzi un uzkrātās zināšanas,” par ceļu pretī prokurora amatam stāsta Mareks Kalendra.

“Darbs prokuratūrā nozīmē nemitīgu sevis pilnveidošanu, jaunu zināšanu apguvi, izaugsmi,” saka Mareks. “Šeit es varu apmierināt savu vēlmi aizsargāt sabiedrības drošību, atjaunot taisnīgumu, sodīt vainīgo personu, ar savu rīcību tiekties uz to, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas,” savu izvēli noslieties par labu prokurora amatam pamato M. Kalendra. Viņš arī nenoliedz, ka motivējošs faktors ir iespēja strādāt profesionālā un atbalstošā kolēģu komandā.

Vaicāts par to, vai nākotnē prokurora darbu varētu veikt modernās tehnoloģijas, Mareks ir pārliecināts, ka tas nebūs iespējams. “Lai cik attīstīts būtu robots, tas darbosies pēc noteiktiem algoritmiem vai programmām un nespēs rast risinājumu tad, kad būs izveidojusies nestandarta situācija, kurai ir nepieciešams nestandarta risinājums. Prokurors ikdienas darbā saskaras ar dažādiem kāzusiem un neordinārām situācijām, kurām viņam saskaņā ar spēkā esošo normatīvo regulējumu un atbilstoši savai pārliecībai ir jārod risinājums,” norāda prokurors. Viņš arī uzsver, ka liela nozīme prokurora darbā ir komunikācijai ar cilvēkiem, piemēram, ar apsūdzēto personu. Šīs komunikācijas laikā prokurors gūst priekštatu par cilvēka personību, kas, savukārt, viņam sniedz iespēju labāk izprast, kādēļ persona ir nonākusi līdz apsūdzētā statusam, un pilnvērtīgāk izvērtēt turpmāko rīcību attiecībā pret šo personu. “Pēc manām domām robots nespētu veikt šādu cilvēka personības izvērtējumu,” noslēgumā saka prokurors Mareks Kalendra.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ