Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 22/09/2022

Prokurora portrets - Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurore Ilona Barkovska

Attēls: Prokurora portrets - Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurore Ilona Barkovska

2022. gada 15. septembrī ģenerālprokurors Juris Stukāns pieņēma prokurores Ilonas Barkovskas zvērestu. Par savu darba vietu Ilona izvēlējusies Nodokļu un muitas lietu prokuratūru.

Sevi Ilona raksturo kā neatlaidīgu, uz rezultātu orientētu cilvēku, kam piemīt analītiskā domāšana. “Man patīk iedziļināties lietās, meklēt cēloņsakarības un arī pretrunas. Esmu azartiska. Man patīk izvirzīt sev izaicinājumus un sasniegt vēlamo rezultātu, esmu prasīga pret sevi,” saka prokurore.

Par karjeras turpināšanu prokuratūrā Ilona prātoja jau sen, jo vērtīga pieredze iepriekš bija gūta, strādājot Valsts policijā. “Prokurora darbs – tā ir liela atbildība! No prokurora darba kvalitātes ir atkarīgs, vai tiks aizsargāta sabiedrības drošība, vai tiks atjaunots taisnīgums un vai vainīgā persona tiks sodīta. Tieši ar šādiem uzdevumiem es vēlos saistīt savu nākotni,” savu motivāciju skaidro prokurore.

“Manas prioritātes ir nemitīgi papildināt un pilnveidot darbam nepieciešamās prasmes un zināšanas un sasniegt labus rezultātus,” norāda prokurore. Šajā amatā viņa saskata iespēju augt un attīstīties profesionālajā ziņā.

Vaicāta par to, vai nākotnē prokuroru varētu aizstāt robots, prokurore norāda uz emociju nozīmi prokurora darbā: “Cilvēki ir emocionālas būtnes. Emocijas var traucēt rīkoties racionāli un pareizi, bet var arī palīdzēt. Cilvēks, atšķirībā no robota, var saprast, ko jūt cits cilvēks, it īpaši, ja cilvēkam ir labi attīstīts emocionālais intelekts. Tas var palīdzēt, analizējot noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmi – subjektīvo pusi. Tāpat tas var palīdzēt tiešā saskarē ar personu, piemēram, pratinot viņu un analizējot personas reakcijas uz uzdotajiem jautājumiem.” Viņa piekrīt, ka robotu var ieprogrammēt pieņemt lēmumus visdažādākās situācijās, izstrādājot attiecīgus algoritmus, veicot testēšanu, lai konstatētu iespējamās kļūdas, taču uzsver, ka robotu nevar iemācīt just, lai pilnīgāk uztvertu informāciju, kuras avots ir cilvēks un viņa rīcība.

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ