Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 02/03/2022

Prokurora portrets - Paula Koklevska

Attēls: Prokurora portrets - Paula Koklevska

„Mani raksturo nemitīga attīstība, prasme pieņemt atšķirīgus viedokļus un noteikti arī neatlaidība,” par sevi saka Paula Koklevska, jaunā prokurore, kuras zvērestu ģenerālprokurors Juris Stukāns pieņēma 2022. gada 22. februārī. Profesionālos pienākumus Paula Koklevska veiks Austrumzemgales prokuratūrā.

Gan bakalaura, gan maģistra darbu Latvijas Universitātē Paula izstrādāja Krimināltiesisko zinātņu katedrā. Iepriekšējā darba pieredzē viņai bija iespēja pārstāvēt kā privātpersonu, tā valsts kā cietušā intereses kriminālprocesos. Tieši tad nedaudz tuvāk iepazīta prokurora darba ikdiena.

Paula neslēpj, ka pamudinājums izšķirties par to, ka pēc augstskolas absolvēšanas ir jāveido karjera prokuratūrā, lielā mērā bija arī apstāklis, ka 2021. gada augustā tika grozīts Prokurora amata kandidātu atlases nolikums. Grozījumi nolikumā paredzēja iespēju personām, kuras ir nokārtojušas valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu, pieteikties uz rajona (pilsētas) prokuratūras prokurora amata vietu ārpus nolikumā noteiktā sludinājuma publicēšanas un tikt atbrīvotām no vispārējo un juridisko zināšanu pārbaudījuma kārtošanas. „Tā kā biju to 43 studējošo vidū, kuri 2021. gada vasarā sekmīgi nokārtoja minēto eksāmenu, izmantoju iespēju un iesniedzu dokumentus prokuratūrā,” stāsta prokurore.

„Prokurora darbs katru dienu nes jaunus izaicinājums, katra diena ir citāda, nav riska ieslīgt rutīnā. Šis darbs sniedz gandarījumu par padarīto,” savu motivāciju kļūt par prokurori pamato Paula.

Jautāta par to, vai nākotnē prokuroru spētu aizstāt robots, prokurore saka: „Manuprāt, prokurora darbu pilnībā nevarētu aizstāt robots, jo lēmumu pieņemšanā prokurors nepiemēro tiesību normas mehāniski, bet veic to interpretāciju un meklē taisnīgāko situācijas risinājumu. Prokurors, būdams sabiedrības loceklis (atšķirībā no robota), pieņemot lēmumu, balstās arī savā dzīves pieredzē. Protams, tas neizslēdz iespēju robotus izmantot tehnisko darbu veikšanā.”

Veiksmi, izdošanos un darba sparu Paulai Koklevskai profesionālajā darbībā, un pievienojamies ģenerālprokurora Jura Stukāna novēlējumam: „Esiet drosmīga, izlēmīga, lai jūsu pieņemtie lēmumi allaž ir taisnīgi un tiesiski!”

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ