Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 22/07/2022

Prokurora portrets – Rīgas Austrumu prokuratūras prokurors Renārs Kancāns

Attēls: Prokurora portrets – Rīgas Austrumu prokuratūras prokurors Renārs Kancāns

2022. gada 30. jūnijā prokurora zvērestu deva Rīgas Austrumu prokuratūras prokurors Renārs Kancāns.

“Sevi varu raksturot kā godprātīgu, centīgu un apņēmīgu,” saka prokurors. Viņš uzskata, ka nākotnes profesijas izvēlē ļoti liela nozīme ir vecākiem un ģimenē ieaudzinātajām vērtībām. “Jau vidusskolā sapratu, ka mani interesē valsts un personu tiesību aizsardzības jautājumi, tāpēc izvēlējos studēt tiesību zinātni,” stāsta prokurors. Pēc studijām Renārs Kancāns strādāja Valsts policijas Juridiskajā birojā, kur guva pārliecību, ka profesionāli vēlas turpināt attīstīties valsts un personu tiesību aizsardzības jomā un kļūt par prokuroru.

“Ikvienam cilvēkam ir svarīgi, lai darbs sniegtu gandarījumu un būtu sabiedrībai vērtīgs,” uzskata prokurors. Prokurora amatā gandarījumu viņam sniedz apziņa, ka amata pienākumi tiek pildīti sabiedrības labā, likumības un tiesiskuma nodrošināšanai, stiprinot demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtības.

Vērtējot, vai nākotnē prokuroru varētu aizstāt robots, Renārs ir pārliecināts, ka mākslīgā intelekta tehnoloģijas jau šobrīd ļautu ievērojami atvieglot prokurora darbu. Tāpat viņš ir drošs, ka nākotnē tehnoloģijas spēs veikt lielu tehnisko darbu apjomu, apstrādāt cilvēkam neaptveramu informācijas daudzumu un piedāvāt vienotu praksi, kas uzlabos prokurora darbu un veiktspēju. “Lai arī tehnoloģijas var raksturot kā efektīvas, tomēr šobrīd diskutējams, vai tās izpratīs ētikas kategorijas, kuras raksturīgas vienīgi cilvēkam, piemēram, taisnīgumu. Tehnoloģijām nevar uzticēt lēmumu pieņemšanu par cilvēku,” uzskata prokurors.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv
 

Atpakaļ