Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 01/06/2022

Prokurora portrets – Rīgas Pārdaugavas prokuratūras prokurore Samanta Vikmane

Attēls: Prokurora portrets – Rīgas Pārdaugavas prokuratūras prokurore Samanta Vikmane

2022. gada 27. maijā ģenerālprokurors Juris Stukāns pieņēma prokurores Samantas Vikmanes zvērestu. Prokurores pienākumus S. Vikmane pildīs Rīgas Pārdaugavas prokuratūrā.

Pirmās pārdomas profesijas izvēlē nosliekties par labu prokurora profesijai rosināja vidusskolā apmeklētā Ēnu diena toreiz vēl Valmieras rajona prokuratūrā. “Uzrunāju virsprokuroru Gunti Dreiju un lūdzu atļauju šo dienu pavadīt, ēnojot prokuroru,” stāsta prokurore. Toreiz S. Vikmani ļoti iedvesmojis prokurors Armands Bērziņš, kurš ne vien izsmeļoši atbildēja uz visiem vidusskolnieci interesējošiem jautājumiem, bet arī sniedza viņai iespēju pirmo reizi ielūkoties tiesas zālē, aicinot kopā apmeklēt tiesas sēdes. Tiesas sēžu norise tik ļoti uzrunāja, ka pēcāk brīvajā laikā S. Vikmane nereti apmeklējusi atklātās tiesas sēdes un vērojusi to gaitu.

Arī vēlāk izvēli turpināt karjeru prokuratūrā lielā mērā ietekmējuši iedvesmojoši nozares profesionāļi. “Gan bakalaura, gan maģistra studiju laikā Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē visgaidītākās lekcijas un semināri bija tie, kurus vadīja pieredzējušie un profesionālie mācībspēki no Krimināltiesisko zinātņu katedras,” norāda prokurore. Studiju laikā Samanta Vikmane vairāk nekā divus gadus strādāja par prokurora palīgu. “Ik dienu, vērojot savu zinošo kolēģu – prokuroru – darbu un iepazīstot šīs profesijas izaicinājumus, nostiprinājās mana pārliecība, ka vēlos savu dzīvi saistīt ar prokurora amatu, kā arī to, ka šis darbs ir man piemērots,” stāsta S. Vikmane.

Strādājot prokuratūrā, prokurorei vislielāko gandarījuma sajūtu sniedz iespēja ar savu darbu un zināšanām līdzdarboties tiesiskas Latvijas valsts nostiprināšanā. “Piedalos gan krimināltiesisko attiecību taisnīga noregulējuma panākšanā, gan personu likumīgo interešu aizsardzībā citās tiesību nozarēs. Man ir pārliecība, ka daru sabiedrībai derīgu un ļoti vajadzīgu darbu,” norāda prokurore.

Jautāta par to, vai nākotnē prokurora amata pienākumus varētu veikt robots, Samanta Vikmane  uzskata, ka robots varētu atvieglot prokurora darbu atsevišķu pienākumu izpildē, taču pilnībā prokuroru aizstāt robots noteikti nevar. “Prokurora pienākumi un teju katrs parakstītais dokuments skar kādu sabiedrības locekli un vienlaikus tie ir nesaraujami saistīti ar cilvēktiesību ievērošanu. Uzticēt cilvēktiesību garantēšanu kaut kam, kas par savu rīcību un pieņemtajiem lēmumiem neuzņemas atbildību, būtu nepieļaujami,” kategoriska ir prokurore Samanta Vikmane.

Ģenerālprokurors, pieņemot prokurores zvērestu, aicināja viņu nesteigties ar lēmumu pieņemšanu, izsvērt tos un šaubu gadījumā vienmēr atcerēties par iespēju vērsties pēc atbalsta pie kolēģiem. "Izmantojiet ikvienu iespēju vairot savas zināšanas un profesionalitāti. Lai Jums izdodas!" savu vēlējumu noslēdza ģenerālprokurors.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ