Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 26/07/2022

Prokurora portrets – Vidzemes prokuratūras prokurore Aldona Dimitrijeva

Attēls: Prokurora portrets – Vidzemes prokuratūras prokurore Aldona Dimitrijeva

2022. gada 21. jūlijā ģenerālprokurors Juris Stukāns pieņēma Vidzemes prokuratūras prokurores Aldonas Dimitrijevas prokurora zvērestu.

Par sevi prokurore saka: “Sevi raksturoju kā ļoti pozitīvu un dzīvespriecīgu cilvēku. Pildot savus amata pienākumus, esmu atbildīga, apzinīga un rīkojos saskaņā ar likumos noteikto.”

Studējot tiesību zinātnes, Aldonu ļoti aizrāva tādi studiju priekšmeti kā krimināltiesības, kriminālprocess, kriminoloģija, tiesu psihiatrija – viss, kas saistīts ar noziedzīgiem nodarījumiem: to veidi, izdarīšanas motīvi, mērķi, subjekti. Kā stāsta prokurore, viņai ļoti patika, ka minētos mācību priekšmetus pasniedza nozares profesionāļi no Krimināltiesisko zinātņu katedras – Valentija Liholaja, Diāna Hamkova, Ārija Meikališa, Kristīne Strada-Rozenberga, Gunārs Kūtris, Andrejs Vilks,  tobrīd ģenerālprokurors Jānis Maizītis un citi.

“Studiju laikā man bija skaidrs, ka savu profesionālo izaugsmi noteikti vēlos saistīt ar krimināltiesībām, taču tolaik manā rīcībā nebija pietiekami daudz informācijas par to, kur visproduktīvāk būtu iespēja ne vien nostiprināt iegūtās teorētiskās zināšanas, bet arī iegūt vērtīgu praktisko pieredzi,” virzību pretī izvēlei kļūt par prokurori apraksta Aldona Dimitrijeva. “Tieši pateicoties tobrīd ģenerālprokuroram un lieliskajam lektoram Jānim Maizītim, kurš semināra (kriminālprocesa tiesībās) laikā, iepazīstinot ar sevi, dalījās ar savu stāstu par profesionālo pieredzi un karjeras izaugsmi, man radās vēlme kļūt par prokuroru. Izveidojās vīzija, ar ko jāsāk vispirms, lai sasniegtu nu jau izvirzīto mērķi – kļūt par prokuroru,” stāsta Aldona.

Vairāk nekā astoņus gadus viņa aizvadīja dienestā Valsts policijas Kriminālpolicijas nodaļā, kur guva vērtīgu pieredzi izmeklēšanas darbā. “Mērķtiecīgi un likumsakarīgi devos pretī izvirzītajam mērķim – karjeru turpināt prokuratūrā –, vienlaikus piepildot nezūdošo vēlmi darboties sabiedrības labā, bet jau citā līmenī,” pauž prokurore.

Jautāta par personīgajiem ieguvumiem, strādājot prokurora amatā, A. Dimitrijeva teic, ka tā ir apziņa, ka ar likumos noteiktiem līdzekļiem viņa pilda savus pienākumus valsts un sabiedrības labā.

Vai nākotnē prokuroru varētu aizstāt robots? Aldona uzskata, ka prokurora amats ir tik specifisks, ka mākslīgais intelekts to nekad nevarēs aizstāt pilnvērtīgi. “Algoritmos balstīti mākslīgā intelekta lēmumi nenoliedzami būtu tiesiski, bet ne taisnīgi, jo mākslīgajam intelektam nepiemīt spēja izvērtēt konkrēto situāciju un ar to saistītos apstākļus,” ir pārliecināta prokurore.  Viņasprāt, šādas izvērtēšanas spējas piemīt cilvēkam, līdz ar to jautājumi, kuros jāpieņem lēmums, balstoties uz katras atsevišķas situācijas analīzi, atstājami prokurora – cilvēka, ne mākslīgā intelekta ziņā. Taču viņa piekrīt, ka mākslīgais intelekts var kalpot prokuroram, lai ievērojami atvieglotu viņa darbu.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ