Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 19/04/2022

Prokurora portrets – Vidzemes prokuratūras prokurors Aivars Ābols

Attēls: Prokurora portrets – Vidzemes prokuratūras prokurors Aivars Ābols

2022. gada 7. aprīlī prokurora zvērestu nodeva Vidzemes prokuratūras prokurors Aivars Ābols.

Par sevi prokurors saka – es domāju, tātad es esmu! Viņam svarīgi izzināt un atklāt nezināmo un vēl nesaprasto, iekļaujot to racionālās robežās.

Galvenais pamudinājums kļūt par prokuroru bijusi vēlme būt daļai no sistēmas, kas veicina tiesisku indivīda un sabiedrības kā indivīdu kopuma mijiedarbību. Kā jau katrs ceļš uz noteiktu mērķi, ceļš uz prokurora amatu iesācies ar paša mērķtiecīgu lēmumu kļūt par prokuroru un, protams, ar izaicinājumiem, kas bija jāpārvar. „Tas noteikti nebija viegls ceļš, bet tas tāds arī nedrīkst būt,” saka Aivars Ābols.

Strādājot par prokuroru, viens no ieguvumiem, viņaprāt, ir iespēja salīdzinoši ātri redzēt sava darba rezultātu. „Novērtēju iespēju veicināt tiesību normu ievērošanu un sekojoši – ietekmēt kopējo virzību uz tiesiskāku un labāku sabiedrību,” norāda prokurors.

Jautāts par to, vai nākotnē prokuroru varētu aizstāt robots, A. Ābols ir pārliecināts – pat, ja tas tehniski varētu notikt, tas nav pieļaujams. „Daļējs mākslīgais intelekts spētu atvieglot prokurora darbu, tomēr lēmuma pieņemšanai ir jābūt atkarīgai no prokurora – cilvēka –, ne robota vērtējuma un secinājumiem, jo atbildībai par pieņemto lēmumu ir jāgulstas uz prokurora pleciem,” ir pārliecināts A. Ābols.

Pieņemot prokurora Aivara Ābola zvērestu, ģenerālprokurors Juris Stukāns uzsvēra: „No šī brīža Jūs nesat atbildību par katru savu lēmumu, tāpēc ir ļoti svarīgi būt pārliecinātam par pieņemto lēmumu pareizību.” Prokuroram viņš novēlēja nezaudēt zinātkāri un ar godu un cieņu veikt prokurora pienākumus.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ