Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 12/04/2022

Prokurore vienošanās procesa kārtībā tiesai nosūtījusi krimināllietu par mēģinājumu nodedzināt Ministru kabineta ēku

Attēls: Prokurore vienošanās procesa kārtībā tiesai nosūtījusi krimināllietu par mēģinājumu nodedzināt Ministru kabineta ēku

2022. gada 11. aprīlī Rīgas Austrumu prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzība celta kādam vīrietim par to, ka viņš mēģināja nodedzināt Ministru kabineta ēku.

Saskaņā ar apsūdzību minētais vīrietis 2021. gada oktobrī, dusmu vadīts un būdams neapmierināts ar tajā brīdi noteiktajiem pasākumiem saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, atrodoties pie Ministru kabineta ēkas, ar iepriekšēju nodomu nolēma nodedzināt to. Apsūdzētais ar līdzi paņemto benzīna un dīzeļdegvielas maisījumu aplēja ēkas ieejas durvis un ar šķiltavām mēģināja aizdedzināt tās, līdz viņa prettiesiskās darbības pamanīja Valsts policijas darbinieki un vīrieti aizturēja.

Prokurore personu saukusi pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 15. panta ceturtās daļas un 185. panta otrās daļas.

Rīgas Austrumu prokuratūras prokurore, izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzētā personību, kā arī to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu.

Vienošanās paredz, ka prokurore lūdz tiesu atzīt apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piespriest viņam brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem un probācijas uzraudzību uz vienu gadu un sešiem mēnešiem. Prokurore, gūstot pārliecību, ka apsūdzētais, neizciešot reālu brīvības atņemšanas sodu, turpmāk neizdarīs likumpārkāpumus, atzina par iespējamu lūgt tiesu apsūdzēto notiesāt nosacīti atbilstoši Krimināllikuma 55. panta nosacījumiem ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Lieta noslēgtās vienošanās apstiprināšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ