Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 12/05/2022

Prokurors vienošanās procesa kārtībā tiesai nosūtījis krimināllietu par sagatavošanos tabakas izstrādājumu nelikumīgai realizācijai

Attēls: Prokurors vienošanās procesa kārtībā tiesai nosūtījis krimināllietu par sagatavošanos tabakas izstrādājumu nelikumīgai realizācijai

2022. gada 5. maijā Pierīgas prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzība celta trīs personām par to, ka viņi laika periodā no 2021. gada aprīļa līdz maija beigām gatavojās veikt tabakas izstrādājumu bez Latvijas Republikas akcīzes markām nelikumīgu realizāciju Olaines novadā.

Saskaņā ar apsūdzību minētās personas savā starpā vienojās par lomu sadali, lai veiktu tabakas izstrādājumu nelikumīgu realizāciju kādā veikalā, kurā valdes locekle ir viena no lietā apsūdzētajām personām. No lomu sadales izrietēja, ka divas no apsūdzētajām personām konkrētajā veikalā pārdos, bet trešā persona piegādās uz veikalu kopā 13 480 cigaretes bez akcīzes markām. Ar veiktajām noziedzīgajām darbībām apsūdzētie radīja valstij mantisku kaitējumu vairāk nekā 1846 eiro apmērā. Minēto summu apsūdzētie ir pilnībā atlīdzinājuši.

 Prokurors personas saucis pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 15. panta trešās daļas un 221. panta trešās daļas, turklāt vienu no viņām – arī pēc 15. panta ceturtās daļas un 221.1 panta trešās daļas.

Izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzēto personības, kā arī to, ka apsūdzētie pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, Pierīgas prokuratūras prokurors ar apsūdzētajiem noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu.

Vienošanās paredz, ka prokurors lūdz tiesu atzīt apsūdzētos par vainīgiem minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piespriest viņiem sodu – attiecīgi diviem apsūdzētajiem sabiedrisko darbu uz 220 stundām, savukārt vienam apsūdzētajam brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un probācijas uzraudzību uz vienu gadu. Prokurors, gūstot pārliecību, ka konkrētais apsūdzētais, neizciešot reālu brīvības atņemšanas sodu, turpmāk neizdarīs likumpārkāpumus, atzina par iespējamu lūgt tiesu šo apsūdzēto notiesāt nosacīti atbilstoši Krimināllikuma 55. panta nosacījumiem ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Vienošanās paredz arī arestētās mantas – 101 730 eiro un automašīnas Toyota – konfiskāciju.

Lieta noslēgtās vienošanās apstiprināšanai nosūtīta Rīgas rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ