Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 07/09/2022

Tiesās trīs personas par darbību, kas vērstas pret Latvijas Republikas suverenitāti, izdarīšanu

Attēls: Tiesās trīs personas par darbību, kas vērstas pret Latvijas Republikas suverenitāti, izdarīšanu

2022. gada augusta izskaņā Rīgas tiesas apgabala prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzētas trīs personas – viens Latvijas pilsonis un divi nepilsoņi –, kas organizētā grupā izdarīja darbību, kas vērsta pret Latvijas Republikas suverenitāti Latvijas Republikas Satversmē neparedzētā veidā, kā arī izdarīja darbības nolūkā palīdzēt ārvalstu organizācijai vērsties pret Latvijas Republikas suverenitāti un valsts drošību.

Kā norādīts apsūdzībā, pēc divu apsūdzēto iniciatīvas tika izveidots projekts, kura ietvaros tika nodibināta biedrība un izstrādāta interneta vietne, kuras izstrāde, attīstība un uzturēšana tika finansēta no Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas pakļautībā esošiem nodibinājumiem. Informācijas kanāla patiesais mērķis bija Latvijas informatīvajā telpā īstenot informatīvās ietekmes pasākumus, proti, veidot konkrētās interneta vietnes satura kopumu, kas saistīts ar propogandas un dezinformācijas izplatīšanu, nolūkā palīdzēt Krievijas Federācijai stiprināt ietekmi Latvijas Republikā.

Laika periodā no 2016. gada līdz 2018. gadam apsūdzētie organizētā grupā saskaņā ar lomu sadali organizētās grupas ietvaros nodrošināja projekta attīstību, finanšu piesaisti, dibināja kontaktus ar Krievijas Federācijas vadības un fondu amatpersonām. Interneta vietnes saturu apsūdzētie veidoja atbilstoši iepriekšminēto nodibinājumu noteiktajām vadlīnijām. Laika periodā no 2016. gada līdz 2018. gadam apsūdzētie interneta vietnē ievietoja ne mazāk kā 1016 publikācijas ar mērķi panākt Krievijas Federācijas valsts institūcijām vēlamu ietekmi uz Latvijas Republikas informatīvo telpu.

Viens no apsūdzētajiem apsūdzēts arī par to, ka viņš publiski slavināja un attaisnoja PSRS īstenoto noziegumu pret cilvēci – deportācijas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ