Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 12/04/2022

Valsts augstākais apbalvojums piešķirts Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokuroram Jurim Jurisam

Attēls: Valsts augstākais apbalvojums piešķirts Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokuroram Jurim Jurisam

Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2022. gada 4. aprīļa lēmumu 79 sabiedrības pārstāvjiem piešķirti augstākie Latvijas valsts apbalvojumi – Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts 34 personībām, Viestura ordenis piešķirts 10 personībām un Atzinības krusts 35 personībām. Latvijas valsts apbalvojumi piešķirti cilvēkiem, kuri ar savu darbu, aktīvo pilsonisko stāju un uzticīgu kalpošanu Latvijai godam pelnījuši augstāko valsts atzinību.

Par Atzinības krusta lielvirsnieku iecelts arī Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokurors Juris Juriss.

1999. gadā J. Juriss absolvēja Latvijas Policijas akadēmiju, iegūstot jurista kvalifikāciju, 2002. gadā  Latvijas Policijas akadēmijā ieguva maģistra grādu krimināltiesību apakšnozarē. Savukārt 2013. gadā, absolvējot Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, aizstāvot promocijas darbu „Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana”, J. Juriss ieguva tiesību doktora zinātnisko grādu krimināltiesībās (Dr.iur.).

1999. gada 7. jūnijā J. Juriss uzsāka darbu Latvijas Republikas prokuratūrā (turpmāk – prokuratūra) kā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurora pienākumu izpildītājs. 2001. gadā J. Juriss iecelts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurora amatā.

Pierādot savas profesionālās spējas un kompetences, J. Juriss prokuratūrā ieņēmis un joprojām ieņem nozīmīgus amatos, konkrēti, no 2009. gada līdz 2020. gada 31. decembrim viņš bija Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors. Šī nodaļa bija vienīgā struktūrvienība Ģenerālprokuratūrā, kas veica izmeklēšanas un kriminālvajāšanas funkcijas. Tai bija piekritīgi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā uzsāktie kriminālprocesi, kuros pamatā tiek izmeklēti valsts amatpersonu koruptīvi noziedzīgi nodarījumi un ar tiem saistītie mantiskie noziedzīgie nodarījumi, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Savukārt no 2021. gada J. Juriss veic Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokurora amata pienākumus.

J. Juriss ir specializējies noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas jautājumos, aktīvi iesaistās šīs jomas aktuālo problēmu apzināšanā un savu kolēģu izglītošanā. J. Juriss kā nozares profesionālis tiek augstu novērtēts arī akadēmiskajā vidē un starpnozaru sadarbībā. 2019. gadā J. Juriss aktīvi piedalījās darba grupā, kas izstrādāja prakses vadlīnijas tiesību aizsardzības iestādēm vienotas pieejas nodrošināšanai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas izmeklēšanā, pierādījumu minimālā apjoma palielināšanai.

Īpaši aktīvs darbs šajā jomā veikts pēc Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas (turpmāk – nodaļa) izveides Ģenerālprokuratūrā, J. Jurisam pildot šīs nodaļas virsprokurora pienākumus. J. Juriss ir viens no valsts apsūdzību uzturošajiem prokuroriem kriminālprocesā Nr.12812001608 – Aivara Lemberga, Anrija Lemberga un Anša Sormuļa apsūdzībā. Šis kriminālprocess ir viens no nozīmīgākajiem un sarežģītākajiem kriminālprocesiem pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tāpat būtiski atzīmēt, ka virsprokurors J. Juriss aktīvi un izrādot iniciatīvu koordinēja nodaļas prokuroru darbu attiecībā uz lietām, kas saistītas ar AS „ABLV Bank”. Pateicoties J. Jurisa zināšanām, pieredzei un sniegtajam ieguldījumam, prokuratūra sekmīgi praksē ievieš MONEYVAL, OECD un citu starptautisko organizāciju rekomendācijas.

 J.Jurisa un viņa vadītās nodaļas darbs tiek augstu novērtēts arī starpinstitūciju līmenī. Īstenojot savus amata pienākumus, izrādot iniciatīvu, virsprokurors J. Juriss sniedz būtisku ieguldījumu prokuratūras kopējo mērķu sasniegšanā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas un apkarošanas jomā, kas kā prioritāra ir noteikta prokuratūras un citu tiesību aizsardzības iestāžu darbībā, tādējādi sniedzot arī nozīmīgu ieguldījumu tiesiskuma stiprināšanai Latvijā.

Par godprātīgu darbu prokuratūrā 2010. gadā J. Juriss saņēma Prokuratūras pateicības rakstu, savukārt 2016. gadā J. Juriss ir saņēmis prokuratūras apbalvojumu – Atzinības rakstu.

Valsts augtākos apbalvojumus saņem izcilas personības, kuri ar savu darbu stiprinājuši demokrātisku, tiesisku un nacionālu Latviju.

Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte norāda: „Patiesi priecājos, ka Ordeņu kapitulam Latvijas Neatkarības atjaunošanas 32. gadadienā ir iespēja godināt un apbalvot cilvēkus, kuru atbildīgais, profesionālais un sabiedriskais ieguldījums dara mūsu dzīvi Latvijā labāku. Valsts apbalvojums – tā ir Latvijas valsts vārdā izteikta pateicība, vienlaikus gods un pienākums godprātīgi strādāt savas tautas un savas valsts labā arī turpmāk.”

Saskaņā ar Valsts apbalvojumu likuma 56. pantu valsts apbalvojumi tiek pasniegti Latvijas valstij nozīmīgos notikumos – 4. maijā, 11. novembrī un 18. novembrī, un tos pasniedz Valsts prezidents vai cita persona viņa uzdevumā. 

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ