Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Informācija par aktualitātēm

Publicēts 07/04/2022

Ēnotāji iepazīst prokuroru darba ikdienu

Attēls: Ēnotāji iepazīst prokuroru darba ikdienu

2022. gada 6. aprīlī Latvijā norisinājās Ēnu diena. Latvijas Republikas prokuratūra vairāku gadu garumā bijusi aktīvs Ēnu devējs un šajā, 2022. gadā, prokuratūra Ēnu dienas tīmekļvietnē www.enudiena.lv bija reģistrējusi 28 vakances. No piedāvātajām vakancēm, piesakoties Ēnu dienas portālā, tika aizpildītas 22, savukārt vēl astoņi jaunieši ēnot prokurorus pieteicās, neizmantojot portālu, līdz ar to Ēnu dienā prokuratūrā kopumā prokurorus ēnoja trīsdesmit Ēnotāji.

Ēnu dienā durvis Ēnotājiem vēra ne tikai Ģenerālprokuratūra un Rīgā esošās struktūrvienības –  Nodokļu un muitas lietu prokuratūra, kurā Ēnotājus uzņēma prokurors Andris Aleksejevs, un Rīgas Pārdaugavas prokuratūra, kurā par Ēnu dienas dalībniekiem rūpējās virsprokurors Ruslans Novaks, bet aktīvi iesaistījās arī struktūrvienības reģionos. Jaunieši prokurorus ēnoja Krāslavā, Daugavpilī, Jelgavā, Rēzeknē, Valmierā un Liepājā, kur šādu iespēju nodrošināja Austrumlatgales prokuratūras prokurore Sanita Lazovska, Dienvidlatgales prokuratūras virsprokurora vietniece Aija Zaltāne,  prokurori Einārs Rostovs, Dzintars Zaikovskis, Ginta Viļuma, Zemgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Aigars Bičušs, Vidzemes prokuratūras prokurore Vineta Andževa un Dienvidkurzemes prokuratūras prokurore Elīna Nelma.

Lai vispusīgāk iepazītu daudzveidīgo prokuroru darba ikdienu, Ģenerālprokuratūras Ēnām bija sagatavota daudzveidīga programma. Tās laikā Ēnotājiem bija iespēja tikties ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu, trīs virsprokuroriem un četriem prokuroriem.

Ēnu dienas ievadā Ēnām tika demonstrēta vispārīga prezentācija, kurā tika stāstīts par prokuratūras struktūru un darbību. Jauniešus uzrunāja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Aldis Lasmanis. Viņš Ēnām izsmeļoši pastāstīja par prokurora profesijas specifiku.

Sarunā ar Juri Stukānu jaunieši izzināja ģenerālprokurora profesiju. Ģenerālprokurors Ēnām stāstīja par prokuratūras struktūru, prokuroru profesionālās izaugsmes iespējām prokuratūrā. Viņam bija jāatbild uz vairākiem Ēnu jautājumiem, tostarp, kādu apsvērumu vadīts viņš virzīja savu kandidatūru ģenerālprokurora amatam, kā arī kādām prasībām jāatbilst, lai varētu kļūt par ģenerālprokuroru. Juris Stukāns uzsvēra, cik būtiski ir par savām nākotnes profesionālājām izvēlēm sākt domāt jau pusaudža vecumā, kad nereti prāts nesas uz muļķībām.  Neapdomīgas rīcības, kuru rezultātā pusaudzim var iestāties kriminālatbildība, vēlāk liedz viņam iespēju pretendēt uz vairākiem amatiem, tajā skaitā arī uz prokurora amatu.

Dienas gaitā jaunieši tikās ar Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta Prokuratūras funkciju īstenošanas nodaļas virsprokuroru Alēnu Mickeviču, Personu un valsts tiesību aizsardzības koordinācijas nodaļas virsprokurori Ingu Miķelsoni-Indāni, Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokuroru Juri Jurisu. Par savu darbu Ēnām stāstīja arī Krimināltiesiskā departamenta Korupcijas apkarošanas koordinācijas nodaļas prokurors Māris Urbāns un Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta Starptautiskās sadarbības nodaļas prokurors Arturs Tomings. Ēnām bija iespēja ielūkoties arī Eiropas deleģēto prokuroru darba ikdienā. Par Eiropas Prokuratūru, kas izveidota vien 2021. gada 1. jūnijā, jauniešiem stāstīja prokurors Igors Gerasimins.  

Lai labāk iejustos prokurora ādā, Ēnotāji varēja uzlaikot prokurora tērpu un tuvāk aplūkot prokurora amata zīmi. Dienas noslēgumā Ēnotāji apciemoja arī Dokumentu un arhīva pārvaldības nodaļas iesiešanas iekārtu operatoru Robertu Šestaku. Viņš prokuratūrā rūpējas par to, lai dokumenti un citi lietas materiāli tiktu atbilstoši iesieti, veidojot lietu sējumus. Šeit Ēnām bija iespēja iemēģināt roku dokumentu iesiešanā.

Pārrunājot dienas iespaidus, Ēnotāji atzina, ka ievērojami papildinājuši savas zināšanas par prokurora profesiju un to, cik daudzpusīga tā ir. Jaunieši bija pārsteigti par plašajām karjeras izaugsmes iespējām prokuratūrā. Ēnas atzina, ka ļoti mērķtiecīgi izvēlējušās ēnot prokurorus, jo nopietni apsver studēt jurisprudenci un nākotnē pievērsties tieši prokurora profesijai. Ceram, ka Ēnu dienā gūtie iespaidi nostiprināja viņu pārliecību un pēc laika redzēsim viņas papildinām prokuroru rindas prokuratūrā.

Ēnu dienas norisi foto stāstā skatīt ŠEIT

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ