Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Informācija par aktualitātēm

Publicēts 29/07/2022

Ģenerālprokurors tiekas ar Izmeklētāju mācību centra vadītāju Lienīti Šikori

Attēls: Ģenerālprokurors tiekas ar Izmeklētāju mācību centra vadītāju Lienīti Šikori

2022. gada 28. jūlijā ģenerālprokurors Juris Stukāns tikās ar Valsts policijas koledžas (VPK) Izmeklētāju mācību centra vadītāju Lienīti Šikori, kura amata pienākumus sāka pildīt 2022. gada 1. jūlijā.  

Tikšanās laikā amatpersonas apsprieda jautājumus, kas skar izmeklētāju apmācības procesu. Tika pārrunāti  aktuālākie risināmie jautājumi kvalitatīva izmeklētāju apmācības procesa īstenošanai un iespējamie sadarbības veidi šajā procesā, tostarp izglītojošu pasākumu organizēšana starpinstitucionālā līmenī. Aktuāls jautājums bija arī par prokuroru kā pasniedzēju piesaisti izmeklētāju izglītošanas procesā.

L. Šikore informēja, ka viņas uzdevums ir nodrošināt pieaugušo neformālās izglītības pasākumus Valsts policijas un citu tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonām, kuru pienākumos ietilpst pirmstiesas kriminālprocesa nodrošināšana. Lai kvalitatīvi veiktu viņai uzticēto uzdevumu un īstenotu mācību centra mērķus, viņasprāt, sadarbība starp tiesībaizsardzības institūcijām ir obligāta. Arī ģenerālprokurors Juris Stukāns norādīja, ka savstarpējai sadarbībai, vienotai koncepcijai un kopīgai platformai ir liela nozīme veiksmīga un produktīva izmeklētāju apmācību procesa īstenošanā.

Izmeklētāju mācību centra izveides mērķis ir izmeklēšanas un operatīvā darba kvalitātes celšana, nodrošinot Valsts policijas un citu tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu, kuras veic izmeklēšanu pirmstiesas kriminālprocesā, pastāvīgu tālākizglītības ieguvi un profesionālās kvalifikācijas celšanu atbilstoši mūžizglītības principam un mācību starpdisciplinārai pieejai.

Kā norādīts konceptuālajā ziņojumā “Par tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu izglītības sistēmas pilnveidi”, SIA "Ernst & Young Baltic" pētnieki, analizējot izmeklēšanas procesu Valsts policijā, secinājuši, ka izmeklētājiem trūkst praktisko iemaņu. Tāpat ziņojumā ir atsauce uz Valsts kontroles secinājumiem, ka pirmstiesas kriminālprocesa izmeklēšanas efektivitāti ietekmē izmeklētāju nepietiekamā kvalifikācija. Kvalificētu izmeklētāju trūkumu kā problēmu nereti akcentējis arī ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Konceptuālais ziņojums ietvēra vairākus risinājumus, un 2022. gada 10. februārī Ministru kabinetā tika lemts atbalstīt konceptuālā ziņojuma IV sadaļā ietverto risinājumu B (1), kas paredz veidot ilgtermiņa konsorciju ("Iekšējās drošības akadēmija") starp Iekšlietu ministriju, VPK, Rīgas Stradiņa Universitāti un Latvijas Universitāti par speciālistu sagatavošanu iekšlietu iestāžu un citu tiesībaizsardzības iestāžu vajadzībām, paredzot pieprasījumam atbilstošu un kvalitatīvu formālās un mūžizglītības piedāvājumu, iekšlietu specifiskajām prasībām atbilstošu mācību infrastruktūras izveidi un profesionāla pedagoģiskā personāla nodrošinājumu. “Ņemot vērā, ka šobrīd nepastāv kopīgas mācību platformas tieši izmeklēšanas jomā starp Valsts policiju, Tiesnešu mācību centru un prokuratūru, kuras ietvaros tiktu nodrošināta vienveidība mācību procesā atbilstoši mūžizglītības principam, veidota vienota izpratne, izstrādāti vienoti metodiskie materiāli un vadlīnijas, neatkarīgi no izvēlētā risinājuma (indikatīvi jau 2022. gadā), plānota pirmstiesas kriminālprocesa izmeklēšanu veicošo un operatīvo darbinieku mūžizglītības modeļa izveide, VPK ietvaros veidojot Izmeklētāju mācību centru,” teikts konceptuālajā ziņojumā.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ