Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Informācija par aktualitātēm

Publicēts 08/03/2022

Prokurora portrets – Ņikita Sinkevičs, Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors

Attēls: Prokurora portrets – Ņikita Sinkevičs, Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors

2022. gada 1. martā prokurora zvērestu nodeva Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors Ņikita Sinkevičs.

Godprātīga un taisnīga attieksme, kā arī nemitīga attīstība – šie ir pamatprincipi, kas, pēc prokurora teiktā, raksturo viņu kā personību.

Savu izvēli kļūt par prokuroru Ņikita Sinkevičs skaidro ar interesi par krimināltiesībām: „Katram juristam ir tiesību joma, kurā viņš specializējas. Viena no manām tiesību jomām ir krimināltiesības. Iepriekš strādāju tiesībaizsardzības iestādē, kurā veicu ar kriminālizmeklēšanu saistītu darbu. Šī joma mani patiesi aizrauj, tāpēc, lai tālāk tajā attīstītos un vēl efektīvāk pielietotu jau gūto pieredzi, nolēmu kļūt par prokuroru. Šis amats ir iespēja nemitīgi profesionāli attīstīties, kā arī dot savu ieguldījumu tiesiskuma nodrošināšanā.”

Kā vissvarīgāko personīgo ieguvumu prokurors min jaunu pieredzi, tomēr ne mazāk svarīgs ir gandarījums, kuru viņš gūst, darot darbu, kas ir saistīts ar cīņu ar noziedzību, pierādījumu gūšanu un izvērtēšanu, kā arī citām kriminālprocesuālajām funkcijām.

Jautāts par to, vai prokurora darbu nākotnē varētu veikt robots, prokurors teic: „Ko mēs saprotam ar robota jēdzienu? Manā izpratnē robots ir programma, kas automatizēti pilda jau iepriekš noteiktu algoritmu. Šādai programmai var piemist arī mākslīgā intelekta pazīmes. Jau pašlaik šādas programmas tiek plaši izmantotas dažādās jomās, tomēr vēl joprojām nav tādu programmu, kas spētu pilnībā un kopsakarībā īstenot cilvēka intelektam piemītošās funkcijas – domāt, analizēt, paredzēt, izjust utt.” Kā norāda prokurors, ja šāda programma nākotnē tiks izveidota un funkcionāli spēs aizstāt cilvēku, tad jautājums būtu par to, vai šādai programmai likumdevējs piešķirtu tiesībspēju un rīcībspēju, un šeit Ņikita Sinkevičš ir pārliecināts, viņaprāt, nē! Līdztekus viņš gan norāda, ka šāda programma varētu būt kā palīglīdzeklis atsevišķu jautājumu risināšanā. Tāpat viņš uzsver: „Mūsdienās prokuroram nepieciešams nepārtraukti attīstīt savu digitālo prasmju līmeni, jo tehnoloģijas, tai skaitā juridisko tehnoloģiju [legal tech] joma, attīstās strauji.”

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ