Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Informācija par aktualitātēm

Publicēts 04/03/2022

Prokurora portrets – Toms Kārlis Bušmanis, Rīgas Ziemeļu prokuratūras prokurors

„Interese par krimināltiesībām un prokurora darbu man radās vēl augstskolas solā,” tā saka Rīgas Ziemeļu prokuratūras prokurors Toms Kārlis Bušmanis, kurš prokurora amata pienākumus pilda no 2022. gada 7. februāra. „Krimināltiesības mani vilināja ar savu loģiku, konkrētību un stabilitāti. Lai izlemtu, vai tiešām vēlos kļūt par prokuroru, studiju laikā uzsāku strādāt par prokurora palīgu. Divu gadu laikā, ik dienas vērojot prokuroru darbu no malas, manī arvien vairāk nostiprinājās pārliecība, ka prokurora darbs ir man visnotaļ piemērots,” stāsta prokurors.

„Strādājot prokurora amatā, nenoliedzami viens no maniem ieguvumiem ir tas, ka varu darīt aizraujošu darbu, kas neļauj atslābt un vienlaikus virza nemitīgai attīstībai,” prokurora darbu vērtē Toms Kārlis. Prokurors augstu novērtē to, ka ir iespēja strādāt draudzīgā kolektīvā.

Raksturojot sevi, prokurors saka: „Esmu atsaucīgs, atbildīgs un motivēts.”

Jautāts par to, vai nākotnē prokuroru spētu aizstāt robots, prokurors saka: „Atsevišķos darba aspektos robots prokuroram varētu sniegt palīdzību.” Kā piemēru prokurors min to, ka, viņaprāt, vairums prokuroru novērtētu datorizētu sodu saskaitīšanas sistēmu, kas attiecībā uz konkrētu apsūdzēto pati atlasītu spēkā stājušos tiesas nolēmumus vai prokurora priekšrakstus, ar kuriem noteikts sods, un saskaitītu tos ar aktuālajā lietā viņam piespriesto sodu atbilstoši Krimināllikuma 50. panta piektajai daļai vai Krimināllikuma 51. pantam. Prokuroram tikai būtu jāievada sistēmā norāde par to saskaitīšanu pilnībā, daļēji vai ietverot vieglāko sodu smagākajā. Tas prokuroriem atvieglotu tiesai izsakāmā viedokļa par sodu sagatavošanu, īpaši krimināllietās, kurās apsūdzētais ir „ar bagātu pieredzi”, vai gadījumos, kad noziedzīgie nodarījumi izdarīti dažādos laikos.

„Tāpat peļama nebūtu arī daudz vienkāršāka sistēma, kas viegli pārredzamā veidā atspoguļotu precīzus un hronoloģiski secīgus datus par sodu saskaitīšanu pēc vairākiem nolēmumiem. Taču pilnībā aizstāt prokuroru neviens robots paredzamā nākotnē, manuprāt, nevarēs,” saka prokurors.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ