Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Informācija par aktualitātēm

Publicēts 10/11/2022

Prokurora portrets – Vidzemes prokuratūras prokurore Līga Šēpere

Attēls: Prokurora portrets – Vidzemes prokuratūras prokurore Līga Šēpere

2022. gada 1. novembrī prokurora zvērestu nodeva Līga Šēpere. Prokurora amata pienākumus viņa pilda Vidzemes prokuratūrā Gulbenē.

“Esmu mērķtiecīga, empātiska, taisnīga un stingra savā pārliecībā,” par sevi saka Līga un tēlaini salīdzina savu personību ar tēlu no Annas Sakses grāmatas, “esmu kā jasmīns – drīzāk lūzīšu, nekā locīšos”. Līgasprāt, viņa veiksmīgi spēj plānot savu laiku, līdzsvarojot to starp darba pienākumiem un ģimenes vajadzībām.

Taisnības cīnītājas gars Līgā ir jau kopš bērnības. “Kā daudzi bērni, bērnībā vēlējos kļūt par policisti. Pieaugot vēlmes bija mainījušās, plānoju iestāties Aizsardzības akadēmijā, tomēr liktenis bija lēmis citādi,” stāsta Līga. Viņa studēja tiesību zinātnes un studiju praksi aizvadīja Valsts policijā, kas pēcāk kļuva par viņas darba vietu. “Ar degsmi pildīju dienesta pienākumus, viss šķita interesants un saistošs, paralēli turpināju studēt un veidoju ģimeni. Sākot izmeklēšanu kriminālprocesos, veidojās tieša saskarsme ar prokuroriem, tolaik Centra rajona prokuratūrā. Ļoti spilgti atmiņā palika prokurore Līga Īzaka, kas tolaik bija jaunā prokurore, –  laipna, tomēr prasīga,” par dienesta gadiem Valsts policijā stāsta Līga. Gūtā pozitīvā pieredze sadarbībā ar prokuroriem raisīja Līgā pieaugošu patiku pret prokurora profesiju un tika pieņemts lēmums karjeru attīstīt šai virzienā. “Nolēmu, ka virzīšos lēnām, pakāpeniski apgūstot gan praktiskās, gan teorētiskās zināšanas un iemaņas. Man bija būtiski izprast visu kriminālprocesa gaitu, sākot jau no iesnieguma saņemšanas. 2022. gada pavasarī nolēmu pieteikties uz prokurora amatu, jutos un aizvien jūtos droša par sevi un savām spējām,” savu apņēmību un gatavību šim amatam pauž prokurore.

Līga ir pārliecināta:  “Prokuratūra ir viena no manām pareizajām izvēlēm. Prokurores amatā sevi pilnveidošu profesionālajā jomā, attīstīšu prasmes uzraudzīt izmeklēšanu kriminālprocesos, virzīt tos, lai panāktu taisnīgu noregulējumu, likumā noteiktajā kārtībā aizsargāšu personu un valsts tiesības un likumīgās intereses.”

Līdzīgi kā daudzi prokurori iepriekš, arī Līga ir pārliecināta, ka prokuroru nākotnē nevarēs aizstāt robots, jo robotam nevar ieprogrammēt cilvēcību, sajūtas un emocijas, var tikai likt tam veikt analogas darbības, reaģējot uz vienādām situācijām. “Katrs process, katra saskarsme ar cilvēku ir jājūt, jāspēj novērtēt, lai pieņemtu taisnīgu un tiesisku lēmumu atbilstoši konkrētai situācijai. Savstarpējā komunikācija ir ļoti nozīmīga, tehnoloģijas ir tikai atbalsts, lai atvieglotu ikdienas pienākumu kvalitatīvāku un ātrāku izpildi,” noslēdzot saka Līga.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ