Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Rīgas tiesas apgabals

Publicēts 12/04/2022

Apjomīgajā lietā par spiegošanu Rīgas apgabaltiesa atstāj negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu – brīvības atņemšanu uz 15 gadiem

Attēls: Apjomīgajā lietā par spiegošanu Rīgas apgabaltiesa atstāj negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu – brīvības atņemšanu uz 15 gadiem

2019. gadā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai tika nosūtīta krimināllieta kādas bijušās Iekšlietu ministrijas Informācijas centra amatpersonas apsūdzībā par spiegošanu Krievijas Federācijas izlūkdienesta uzdevumā. Tik apjomīga lieta, kurā kāda persona tiktu apsūdzēta par spiegošanu, Latvijā līdz šim ir izmeklēta pirmo reizi.

Kā iepriekš prokuratūra informēja, saskaņā ar apsūdzību persona ilgstoši pret materiālu atlīdzību vāca un Krievijas Federācijas izlūkdienestam nodeva neizpaužamas ziņas un ziņas, kas satur valsts noslēpumu. Laika periodā no 2000. gada līdz 2006. gadam viņš tikās ar izlūkdienesta pārstāvjiem un nodeva savāktās ziņas. Dokumenti tika vākti vēl ilgstošākā laika periodā.

Bijusī amatpersona apsūdzēta arī par pornogrāfiska rakstura materiālu, kuros attēlotas cilvēka seksuālas darbības ar dzīvnieku un dzimumtieksmes apmierināšana vardarbīgā veidā, apriti. Turklāt viņš veicis arī šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas un sprāgstvielas iegādāšanos un glabāšanu bez attiecīgas atļaujas un sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu un pielāgotu ierīču aprites aizlieguma pārkāpšanu.

Kopumā apsūdzētais izdarīja sešus noziedzīgus nodarījumus, kas paredzēti Krimināllikuma 85. panta otrajā daļā, 166. panta otrajā daļā, 233. panta otrajā daļā un 237.1 panta otrajā daļā.

2020. gada 17. augustā pirmās instances tiesa pasludināja spriedumu, ar kuru apsūdzētais tika atzīts par vainīgu minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz 15 gadiem, probācijas uzraudzību uz trīs gadiem, atņemot tiesības piecus gadus nodarboties ar detektīvdarbību.

Par minēto spriedumu apsūdzētais un viņa aizstāvji iesniedza apelācijas sūdzību.

2022. gada 11. aprīlī Rīgas apgabaltiesa pabeidza šo krimināllietu skatīt apelācijas kārtībā un pasludināja nolēmumu, ar kuru Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu atstāja negrozītu.

Minētais lēmums vēl nav stājies spēkā un to iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ