Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Rīgas tiesas apgabals

Publicēts 21/07/2022

Ģenerālprokuratūra atceļ prokurora priekšrakstu par sodu tā dēvētajā Ukrainas karoga lietā

Attēls: Ģenerālprokuratūra atceļ prokurora priekšrakstu par sodu tā dēvētajā Ukrainas karoga lietā

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas kriminālprocesa un tiesvedības koordinācijas nodaļā, pamatojoties uz cietušā pārstāvja – zvērināta advokāta Egona Rusanova – sūdzību, veikta pārbaude krimināllietā, kurā kāds vīrietis atzīts par vainīgu un sodīts ar sabiedrisko darbu uz 200 (divsimt) stundām par miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, kuram uz pleciem bija aplikts Ukrainas karogs.

Pārbaudes gaitā secināts, ka apstrīdētais prokurora priekšraksts par sodu ir atceļams kā nepamatots un pirmstiesas kriminālprocess ir atjaunojams, jo priekšraksts pieņemts, neizvērtējot un neaplūkojot visus kriminālprocesa laikā iegūtos faktus, palīgfaktus un ziņas par faktiem, kas tieši attiecas uz noziedzīgā nodarījuma pareizu juridisko kvalifikāciju, atbildību mīkstinošiem un pastiprinošiem apstākļiem to kopumā un savstarpējā sakarībā.

Realizējot nākamā amatā augstāka prokurora pilnvaras, pieņemts lēmums atcelt Rīgas Pārdaugavas prokuratūras prokurores 2022. gada 14. jūnijā pieņemto prokurora priekšrakstu par sodu.

Neapšaubāmi, lemjot par noziedzīga nodarījuma kvalifikāciju, rūpīgi jāizvērtē izdarītā objektīvās pazīmes, kā arī vainīgā nodoma saturs, izdarītās darbības motīvi un mērķi, kā arī, kvalificējot noziedzīgu nodarījumu, huligāniskās darbības jānorobežo no citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Atceļot apstrīdēto prokurora priekšrakstu par sodu, konstatēts, ka apsūdzētā izteikumu saturs analizējams arī iespējamā etniskā, nacionālā naida un nesaticības izraisīšanas, kā arī rupjas Krievijas Federācijas bruņoto spēku veikto noziegumu pret mieru un kara noziegumu Ukrainā noniecināšanas kontekstā.

Atjaunotais pirmstiesas kriminālprocess nodots Rīgas Pārdaugavas prokuratūrai, kuras  virsprokuroram uzdots organizēt tā turpināšanu.

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ