Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Rīgas tiesas apgabals

Publicēts 21/10/2022

Krimināllieta par deputāta kandidātes nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai nosūtīta tiesai

Attēls: Krimināllieta par deputāta kandidātes nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai nosūtīta tiesai

Šī gada 18. oktobrī Rīgas Austrumu prokuratūrā tika pieņemts lēmums par kādas jaunievēlētās 14. Saeimas deputātes saukšanu pie kriminālatbildības par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu valsts institūcijai – šajā gadījumā Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Persona tiek apsūdzēta par to, ka viņa, būdama 14. Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāte, izpildot Saeimas vēlēšanu likumā noteiktās prasības deputātu kandidātiem, aizpildīja un parakstīja anketu, kurā norādīja apzināti nepatiesas ziņas par savu darbavietu un izglītību. Parakstītos dokumentus viņas partijas priekšsēdētājs, neapzinoties, ka personas parakstītā anketa satur nepatiesas ziņas, iesniedza Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Tā kā persona atteicās paust savu attieksmi par viņai izvirzīto apsūdzību, šodien, 21. oktobrī, pieņemts lēmums par krimināllietas nodošanu izskatīšanai Rīgas pilsētas tiesai.

Personai piemēroti drošības līdzekļi, kuri nav saistīti ar brīvības atņemšanu, proti, dzīvesvietas maiņas paziņošana un aizliegums izbraukt no valsts.

Par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu personu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu no 15 dienām līdz 3 mēnešiem, sabiedrisko darbu no 40 līdz 280 stundām vai naudas sodu līdz 100 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.

Prokuratūra atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ