Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Rīgas tiesas apgabals

Publicēts 09/03/2022

Prokurors iesniedz prokurora iesniegumu Mārupes novada būvvaldei

Attēls: Prokurors iesniedz prokurora iesniegumu Mārupes novada būvvaldei

2022. gada 14. februārī Ģenerālprokuratūrā tika saņemts Dabas aizsardzības pārvaldes iesniegums par dabas pieminekļa – dižozola – bojāšanu Kantora ielā Nr. 115 un Nr. 117, Mārupē.

Par iesniegumā minētajiem faktiem tika uzsākta prokurora pārbaude, kurā noskaidrots, ka Mārupes novada būvvalde rīkojusies prettiesiski, izsniedzot būvatļaujas rindu māju būvniecībai iepriekš minētajās adresēs dabas pieminekļa – dižozola – teritorijā.

2022. gada 8. martā Ģenerālprokuratūras prokurors Mārupes novada būvvaldei nosūtījis prokurora iesniegumu ar prasību atcelt izsniegtās būvatļaujas, uz kuru pamata tiek veikta rindu māju būvniecība dabas pieminekļa – dižozola – teritorijā.

Dižkoks ir dabas piemineklis – aizsargājams koks, kura teritorija ap koka vainagu projekcijas platībā, kā arī 10 metru platā joslā no tās (mērot no aizsargājamā koka vainaga projekcijas ārējās malas) ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, kurā saskaņā ar likumu ir ierobežota saimnieciskā un cita veida darbība, tai skaitā nav atļauta jaunu ēku celtniecība. Prokurora pārbaudē noskaidrots, ka Mārupes novada būvvalde šīs likuma prasības nav ievērojusi un pieļāvusi jaunu ēku būvniecību dabas pieminekļa teritorijā.

Prokurora iesniegumā arī izteikta prasība atzīt iepriekš minēto rindu māju būvniecību par patvaļīgu būvniecību un pieņemt lēmumu par iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu. Tāpat iesniegumā noteikts, ka tajā izteiktās prasības Mārupes novada būvvaldei jāizpilda līdz 2022. gada 29. martam. Gadījumā, ja Mārupes novada būvvalde neizpildīs iesniegumā norādītās prasības, prokurors likumā noteiktajā kārtībā vērsīsies tiesā ar pieteikumu par būvatļauju atcelšanu un būvniecības atzīšanu par patvaļīgu.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ