Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Rīgas tiesas apgabals

Publicēts 10/01/2022

Tiesai nosūta krimināllietu par vairāk nekā 20 miljonu eiro izkrāpšanu un to legalizēšanu

Attēls: Tiesai nosūta krimināllietu par vairāk nekā 20 miljonu eiro izkrāpšanu un to legalizēšanu

2021. gada nogalē Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu četru personu apsūdzībā par ārvalstu kompānijai piederošo naudas līdzekļu vairāk nekā divdesmit miljonu eiro apmērā izkrāpšanu un šo naudas līdzekļu legalizēšanu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētās personas, izmantojot ārvalstu kompānijas vēlmi veikt investīcijas Latvijas teritorijā, kā starpnieki piedāvāja iegādāties nekustamos īpašumos un tos tālāk attīstīt.

Apsūdzētās personas pēc tam, kad kompānija bija izrādījusi interesi iegādāties konkrētu nekustamā īpašuma kompleksu, kas sastāvēja no vairākiem nekustamajiem īpašumiem, ļaunprātīgi izmantoja savstarpēji iegūto uzticību ar cietušās kompānijas pārstāvi, tajā skaitā ļaunprātīgi izmantoja to, ka ārvalstu kompānija uzticēja trim no četriem apsūdzētajiem veikt visus darījumus Latvijā līdz nekustamo īpašumu komplekss nonāktu ārvalstu kompānijas īpašumā, kā arī ar viltu sniedza nepatiesas ziņas potenciālajam investoram par nekustamo īpašumu vērtību, to vairākkārt palielinot.

Minēto krāpniecisko darbību rezultātā apsūdzētās personas prettiesiski ieguva cietušajai kompānijai piederošos finanšu līdzekļus vairāk nekā divdesmit miljonu eiro apmērā, kas tika samaksāti virs nekustamo īpašumu tirgus cenas.

Nolūkā slēpt noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu patieso izcelsmi, atrašanās vietu un mainīt to piederību apsūdzētās personas uz dažādu fiktīvu līgumu pamata, izmantojot viņiem piederošos, kā arī viņu kā uzņēmuma amatpersonu pārstāvētos uzņēmumus, veica tālāku naudas pārskaitīšanu gan uz viņiem piederošo, gan arī kontrolē esošo uzņēmumu un personīgajiem norēķinu kontiem, kā arī izņēma to skaidrā naudā.

Apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas un 195. panta trešās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Ekonomisko lietu tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

 

 

Aiga Eiduka

Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ