Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Rīgas tiesas apgabals

Publicēts 19/10/2022

Tiesai nosūtīta tā dēvētā Ukrainas karoga lieta

Attēls: Tiesai nosūtīta tā dēvētā Ukrainas karoga lieta

Šodien, 19. oktobrī, Rīgas Pārdaugavas prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja tā dēvēto Ukrainas karoga lietu, kurā apsūdzēts vīrietis par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaudās acīmredzamā necieņā pret sabiedrību un bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, un nodarot miesas bojājumus cietušajam.

2022. gada maija izskaņā apsūdzētais, nacionālu motīvu un huligānisku tieksmju vadīts, bezkaunīgi un klaji aizskaroši uzbruka jaunietim, kuram ap pleciem bija aplikts Ukrainas karogs, nodarot viņam maznozīmīgus miesas bojājumus. Apsūdzētais, atrodoties sabiedriskā vietā, tas ir, uz ielas, vismaz piecu personu klātbūtnē, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas, apzināti pauda cinisku jaunieša interešu, tas ir, atbalsta izrādīšanu Ukrainai, nonievāšanu. Pēc šo darbību veikšanas apsūdzētais no notikuma vietas aizbrauca.

Apsūdzētais, apzinoties savas rīcības prettiesiskumu, atrodoties publiskā vietā, rupji pārkāpa sabiedrisko kārtību, aizskāra personas tiesības brīvi paust savu viedokli, klaji ignorēja sabiedrībā vispārpieņemtās uzvedības normas, kas deklarē atbalstu Ukrainai un nosoda Krievijas agresiju, tādējādi viņš izrādīja acīmredzamu necieņu pret sabiedrību.

Cietušais pieteica mantiskā un morālā kaitējuma kompensāciju 6034,55 eiro apmērā, ko apsūdzētais ir atlīdzinājis pilnā apmērā.       

Par šo noziedzīgo nodarījumu sankcija paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ