Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Specializētās prokuratūras

Publicēts 20/04/2022

Ekonomisko lietu tiesa skatīs krimināllietu par tabakas izstrādājumu lielā apmērā nelikumīgu uzglabāšanu un pārvietošanu organizētā grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā

Attēls: Ekonomisko lietu tiesa skatīs krimināllietu par tabakas izstrādājumu lielā apmērā nelikumīgu uzglabāšanu un pārvietošanu organizētā grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā

Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā apsūdzētas trīs personas par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu un pārvietošanu, kas izdarīts lielā apmērā un organizētā grupā.

 Saskaņā ar pirmstiesas procesā iegūtajiem pierādījumiem un apsūdzībā norādīto apsūdzētās personas savstarpēji vienojās par lomu sadali noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā. Īstenojot organizētās grupas noziedzīgo nodomu, viens no apsūdzētajiem ieguva nezināmas izcelsmes tabakas izstrādājumus – 828 720 cigaretes –, kas atradās “Marlboro” cigarešu paciņās bez jebkādas valsts akcīzes nodokļa markām, kuru kopējā vērtība bija ne mazāk kā 132 578 eiro. Minētie tabakas izstrādājumi nelikumīgi tika uzglabāti kādā angārā Rīgā, kas, pamatojot ar kāda SIA nomas tiesībām, atradās viena apsūdzētā faktiskajā lietošanā. Tālāk tie tika nodoti organizētās grupas dalībniekiem pārvietošanai uz Norvēģijas Karalisti, kuri kravas automašīnā daļu no cigaretēm paslēpa, piesedzot tās ar piesegprecēm – kāpņu konstrukcijām. 

Turklāt viena no apsūdzētajām personām, kura bija ieguvusi ne mazāk kā 142 000 eiro, zinot par to noziedzīgo izcelsmi, vienojās vēl ar divām citām personām par to, ka viņas saņems no apsūdzētā šos finanšu līdzekļus un ieskaitīs SIA bankas kontos, pārskaitījumus pamatojot kā personu aizdevumus SIA. Daļu no šīs summas apsūdzētais pārvērta citās vērtībās, proti, iegādājās automašīnas, kuras izmantoja savām un ģimenes locekļu vajadzībām.

Prokurore apsūdzētās personas pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas un vienu no šīm personām arī pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas.

Lietā ir uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai, kuras mantai – nekustamiem īpašumiem – uzlikts arests.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ